'PlayStation 5 Pro komt eraan: veel krachtigere graphics, games worden klaargestoomd'

©Unsplash

'PlayStation 5 Pro komt eraan: veel krachtigere graphics, games worden klaargestoo
16 april om 11:20
Laatste update: 16 april om 12:26

De PlayStation 5 Pro verschijnt mogelijk al eind dit jaar. De verbeterde PS5 wordt vooral grafisch sterker, en game-ontwikkelaars wordt gevraagd om hun spellen daarop voor te bereiden.

Er gaan al maanden geruchten over de PS5 Pro. Inmiddels zou Sony al veel game-ontwikkelaars vragen om tijdens de zomer hun games geschikt te maken voor de krachtigere spelcomputer, meldt The Verge. De nadruk ligt dan vooral op ray tracing: de techniek waarbij het licht in games door elk oppervlak realistisch wordt gereflecteerd, waardoor het geheel er veel echter uitziet. Spiegels spiegelen echt, maar ook auto's, waterplassen en zelfs matte oppervlakken ogen veel natuurgetrouwer.

De PS5 en Xbox Series X kunnen ook al games met ray tracing tonen, maar vaak is er dan een compromis met de framerate. Meestal worden games dan in 30 beeldjes per seconde getoond, in sommige gevallen in 40 beeldjes per seconde voor wie een geschikte 120Hz-tv heeft. Maar de meeste gamers spelen hun spel liever op een soepele 60 beeldjes per seconde, waardoor zij ray tracing in de praktijk vaak uitzetten: ze verkiezen de performance mode boven de quality mode.

Pro moet compromis wegnemen

De PS5 Pro, codenaam Trinity, zou een iets snellere CPU maar vooral een 'veel krachtigere GPU' hebben; de grafische chip zou tot wel 45 procent sneller zijn. Alles zou erop gemaakt zijn dat games wél die hogere framerate kunnen bereiken terwijl ray tracing is ingeschakeld. Game-ontwikkelaars worden door Sony aangespoord om hun games speciaal voor de PS5 Pro te verbeteren. Die games krijgen dan een label 'PS5 Pro Enhanced', wanneer er tenminste "flinke verbeteringen" zijn.

Naast zelf sneller en groter te zijn, gebruikt de grafische chip van de PS5 Pro kennelijk ook een sneller geheugen. Dat zou er bij elkaar voor zorgen dat de PS5 Pro drie keer sneller is in het tonen van ray tracing in games dan de reguliere PlayStation 5.

Sony wil de huidige PS5 en het Pro-model straks naast elkaar blijven verkopen, zoals dat bij de PS4 ook gebeurde. Games moeten op beide spelcomputers werken, maar ogen mooier en spelen soepeler op de Pro. Sony verwacht dat veel bestaande games updates krijgen voor dat Pro-model.

Mogelijk al eind dit jaar

Game-ontwikkelaars kunnen nu al een ontwikkel-versie van de PS5 Pro bestellen. Hun verbeterde games zouden al vanaf augustus ingediend kunnen worden voor certificering. Met dat schema lijkt het erop dat Sony wil voorsorteren op een verkoopstart van de PS5 Pro voor het eind van dit jaar. Geruchten wijzen daar al langer op.

De PS5 kwam in november 2020 voor het eerst op de markt. De spelcomputer was vanwege corona lange tijd slecht leverbaar, inmiddels worden er recordaantallen van de spelcomputer verkocht. De PS4 kreeg dus ook al een snellere versie. Die PS4 Pro was de eerste PlayStation die games in 4K kon tonen. Dat Pro-model verscheen eind 2016, drie jaar na de verkoopstart van de gewone PS4.

Meer PlayStation 5 en mis niets met onze Bright-app.