TikTok start met uitrol van Instagram-concurrent

TikTok start met uitrol van Instagram-concurrent

18 april om 08:08
Laatste update: 18 april om 17:22

Het was al gelekt, maar TikTok gaat de strijd aan met Meta. Het Chinese bedrijf komt met een app waar het nu eens niet om video draait maar om foto’s. Daarmee wordt TikTok Notes een directe concurrent van Instagram.

We schreven het al eerder, het is even wennen wanneer het niet Meta is die een dienst kloont maar een ander. In dit geval is het TikTok die een app uitbrengt die heel erg lijkt op Instagram zoals het ooit gestart is. Dat wil zeggen, alleen met foto’s en geen video's.

In TikTok Notes zul je alleen foto’s of een carrousel met foto’s kunnen plaatsen. Dat doe je op een For You of een Following pagina. Hiermee volgt TikTok hetzelfde pad als met de video app. De afbeeldingen kunnen voorzien worden van een begeleidende tekst. Op de afbeeldingen uit de app store is ook te zien dat er likes kunnen worden gegeven, commentaar geplaatst en je kunt een post ook bookmarken.

Waarom?

Eigenlijk is het best vreemd dat TikTok een dergelijke app uitbrengt wanneer het kijken van een korte video in portretmodus enorm populair is. Wellicht dat Bytedance, het bedrijf achter TikTok, iets achter de hand wil hebben voor de Amerikaanse markt. Het gevaar van een ban voor TikTok is nog steeds aanwezig, wellicht dat een tweede app een deel van het publiek in de VS kan vasthouden.

Daarnaast kan het geen kwaad om een vangnet te maken voor iedereen die ‘klaar’ is met Instagram. Ontevreden creators zouden wel eens kunnen overstappen, en waar zij gaan gaat het publiek.

Nog niet in Nederland

TikTok Notes is gestart in Australië en Canada en alleen voor gebruikers van iOS. Het zal niet lang duren voordat het naar de rest van de wereld zal worden uitgerold. Gebruik je Android dan kun je hier de APK downloaden (altijd op eigen risico).

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.