Windenergie heeft de wind mee: een record aan nieuwe installaties

©Unsplash

Windenergie heeft de wind mee: een record aan nieuwe installaties
18 april om 10:30
Laatste update: 18 april om 16:30

Windenergie doet het nog steeds goed. Wereldwijd bouwen we steeds meer windmolens en windparken. Deze zorgden voor een recordopbrengst in 2023. Toch voorziet men problemen om het doel in 2030 te behalen.

Wanneer je wil weten hoe het gaat met de windenergie in de wereld, dan lees je de Global Wind Report. Dit rapport wordt opgesteld door de Global Wind Energy Council, deze partij vertegenwoordigt de hele industrie rondom windenergie.

In dit rapport lezen we dat 2023 een recordjaar wat betreft de opbrengsten van windenergie. In totaal werd er voor 117 Gigawatt (GW) aan nieuwe installaties neergezet wereldwijd.Dat is maar liefst 50% meer dan het jaar daarvoor.

Deze groei kwam overal vandaan behalve uit Europa en Noord Amerika. China nam met 75 GW 65% van de nieuwe installaties voor zijn rekening. Brazilië installeerde voor 4,8 GW aan installaties in 2032. In Afrika en het Midden Oosten raakt men ook lekker op stoom wat betreft de wind. Daar kwam men op een groei van 182% in vergelijking met het jaar daarvoor.

Er was wel groei voor Europa wanneer het gaat om de windparken in zee (offshore). Daarin groeide Nederland sterk en had Europa met een totaal van 3,8 GW aan nieuwe installaties een recordjaar.

Doel: 300% groei in 2030

De Global Energy Wind Council denkt groot en wil de komende 6 jaar met 300% gaan groeien. Dat moet helpen om het groter doel, maximaal 1,5 graden opwarming van de aarde, te behalen. Meer dan 200 regeringen hebben toegezegd hun best te doen om deze 300% groei te verwezenlijken. 

In theorie is het allemaal te doen maar de uitdagingen liggen in praktische zaken. Men voorziet dat de aanvoer (supply chain) van materialen en de financiering van de projecten een vertragend effect kunnen hebben. Ook de meerdere brandhaarden in de wereld en de inflatie helpen niet mee.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.