© World Wide Wind

Deze windmolens met een baanbrekend ontwerp maken windenergie 'veel goedkoper'

Deze windmolens met een baanbrekend ontwerp maken windenergie 'veel goedkoper'

02-11-2023 19:54 Laatste update: 03-11-2023 17:10

Een nieuw soort windmolen met turbines op de verticale as wordt binnenkort getest in Noorwegen. Volgens de fabrikant kan het radicale ontwerp de kostprijs van offshore-windenergie halveren.

De windmolens, ontworpen door het Noorse bedrijf World Wide Wind (WWW), bestaan uit twee turbines die om een verticale as draaien. Die draaien elk in een tegengestelde richting. Dat moet ervoor zorgen dat meer elektriciteit kan worden opgewekt vergeleken met normale windmolens. Volgens Trond Lutdal, voormalig ceo van WWW, kan dit ontwerp door twee turbines te gebruiken 'dubbel zoveel' stroom genereren als conventionele windmolens.

Bij een storm hangen ze schuin

Een belangrijk verschil is dat de windmolens van WWW drijven op het water. Wanneer de wind te hard waait, gaan ze vanzelf schuin staan op het wateroppervlak. Zinken zullen ze echter niet, omdat de generator, het zwaarste onderdeel van de windmolen, zich onder water bevindt. Die fungeert als een soort tegengewicht.

De windmolens worden aan de zeebodem vastgemaakt met een anker om niet weg te drijven. 

Waarom een nieuw ontwerp?

De grootste conventionele windmolens ter wereld hebben op dit moment een vermogen van 16 megawatt (MW). Er zijn zelfs al modellen aangekondigd met een vermogen van 22 MW. Die zullen hoger zijn dan de Eiffeltoren. Dat steeds groter maken van windturbines begint echter moeilijker te worden. Alle ingewikkelde en zware onderdelen bevinden zich immers aan de bovenkant, wat het duur en risicovol maakt om ze te onderhouden. 

WWW wil dat laatste probleem aanpakken met zijn unieke ontwerp. Volgens het bedrijf wordt het mogelijk om windmolens op deze manier op te schalen naar hoogtes van maar liefst 400 meter. Uiteindelijk kunnen ze een vermogen van maar liefst 40 MW bereiken. 

Eerste versie stuk kleiner

De eerste versie, die binnenkort getest gaat worden, is slechts 19 meter lang en heeft een vermogen van 30 kilowatt (kW). Binnen twee jaar moet vervolgens een versie van 1,2 MW getest worden. Daarna wil het bedrijf snel opschalen. Eind dit decennium moet de eerste commerciële turbine van 24 MW operationeel zijn. 

Zodra de windmolens opgeschaald zijn, moeten die de prijs van offshore-energie kunnen doen dalen tot 50 dollar per MWh. Dat is volgens New Atlas de helft van de prijs van conventionele windmolens.

De prijs per MWh hangt echter af van veel verschillende factoren en is niet overal hetzelfde. Via deze tool van het Catalaans instituut voor energieonderzoek kan je zelf bekijken hoeveel offshore energie kost op welke locatie in de wereld. 

Lees ook: Deze unieke windturbine is 10 keer goedkoper dan normale windmolens