Review: robotstofzuiger Dreame X40 Ultra overtuigt, en veegt zelfs onder de bank

Review: robotstofzuiger Dreame X40 Ultra overtuigt, en veegt zelfs onder de bank

19 april - 16:40

Recent testten we een nieuwe robotstofzuiger van Dreame en waren onder de indruk. Deze verbeterde X40 Ultra Complete belooft nóg beter te zijn.

De Dreame L10S Pro Ultra Heat heeft niet alleen een indrukwekkende naam, maar maakt ook schoon als de beste. Hij herkent losliggende snoeren, sokken en andere rommel die hij dan ook niet opzuigt en hij stofzuigt én dweilt – waarbij hij tapijten herkent en zijn dweiltjes optilt. Ik was onder de indruk, maar onze contactpersoon bij Dreame zei: wacht maar tot je de X40 Ultra Complete hebt geprobeerd. OK, zei ik toen.

Installatie gaat net zo eenvoudig als met de L10S. Je scant de QR-code op de stofzuiger, leest een paar pagina’s op de app halfslachtig door om vervolgens 5x op volgende te klikken en je stofzuiger is klaar om te gaan. Voor de dweil moet je nog even fris water in de tank gieten en schoonmaakmiddel in een reservoir en dan kun je stofzuigen én dweilen. De X40 Ultra Complete is 200 euro duurder dan de L10S Pro Ultra Heat en dat zit hem om te beginnen in dat woordje complete. Bij de stofzuiger krijg je een accessoireset met meer schoonmaakmiddel, extra borstels, zes sets dweiltjes, 4 stofzuigerzakken en nog wat spulletjes.

Meer poespas maar óók beter schoonmaken

Maar de stofzuiger én het laadstation zijn ook in details anders. Het laadstation doet een poging een beetje sjieker te ogen met champagnegouden details. Net als in de L10S kunnen de dweiltjes met heet water gereinigd worden in het station. Dat kan nu met 70º in plaats van 58º, dat maakt in de praktijk dus niet veel verschil. Prettig is wel dat niet alleen de dweiltjes, maar ook het bord waarop die dweiltjes geplaatst worden schoongemaakt wordt. Anders stond je toch ééns in de zoveel tijd met een deel van het laadstation onder de kraan. Dat hoeft niet meer.

De grootste verschillen zitten hem in de stofzuiger zelf. De L10S kon het dweiltje al naar buiten bewegen om schoon te maken, de X40 kan dat zowel met dweil als met borstel. Hij kan dus nu rommel onder een lage bank wegborstelen. De zuigkracht van de stofzuiger is ook 70 procent groter geworden. De accu is ook groter van formaat. Van 5200 mAh naar 6400 mAh.

Maakt het de concurrent erg moeilijk

De extra accessoires maken het prijsverschil al goed verteerbaar, maar de grotere accu en de betere zuigkracht laat mij achter met de vraag: waarom zou Dreame de L10S Pro Ultra nog verkopen? De X40 Ultra Complete is op alle fronten beter.

Is het daarmee de ideale robotstofzuiger? Ik ken er geen enkele die beter schoonmaakt of je meer werk uit handen neemt. Maar het enorme basisstation moet nog steeds wel ergens in de ruimte geplaatst worden waar je het meeste schoonmaakt. Daar heb je dus een behoorlijke plek voor nodig in de woonkamer. Daarnaast is de manier waarop je meerdere kamers op meerdere verdiepingen schoonmaakt nog niet verbeterd. Als je wilt stofzuigen kun je hem waar dan ook neerzetten en aanslingeren. Als je ook wilt dweilen moet je hem eerst aanzetten, wachten tot de dweil geprepareerd is en daarna de robot pauzeren en verplaatsen. Ik hoop op een software-verbetering van die functie. De conclusie is daarmee: de Dreame X40 Ultra Complete is nog net iets meer een aanrader dan de L10S, maar met dezelfde kanttekeningen.

Meer Bright reviews en mis niets met onze Bright-app.