©Unsplash

ChatGPT brengt klimaatdoelen in gevaar door schrikbarend energieverbruik

ChatGPT brengt klimaatdoelen in gevaar door schrikbarend energieverbruik

18 april om 11:15
Laatste update: 18 april om 16:30

OpenAI gooide vorig jaar de knuppel in het spreekwoordelijke hoenderhok. AI was opeens toegankelijk voor iedereen. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Toch lopen deze ontwikkelingen gevaar, want er ontstaat een tekort aan energie.

Tijdens een conferentie heeft een woordvoerder van chipbedrijf ARM verklaard dat de groei van generatieve AI wel eens beperkt zou kunnen worden door een tekort aan energie. Doordat AI een enorme rekenkracht vereist, verbruikt het 15 keer meer energie dan een 'gewone' zoekopdracht op het web.

Op dit moment nemen de datacenters al 2 procent van de wereldwijde energieconsumptie voor hun rekening. En met de snelheid van ontwikkeling zal dat percentage alleen maar stijgen.

We hebben er geen energie meer voor

Dit vertraagt niet alleen de ontwikkelingen in AI maar levert ook problemen op voor de bedrijven die ons van energie voorzien. Deze moeten zoveel mogelijk klimaatneutraal gaan werken door het gebruik van onder andere zonne- en windenergie.

Doordat er steeds meer datacenters zullen komen om de behoefte aan rekenkracht voor onder andere AI te kunnen blijven faciliteren, zal men ook moeten blijven vertrouwen op fossiele energie. Dit terwijl het algemene doel is het gebruik van fossiele te verminderen. In 2023 werd er 21 gigawatt en energie gebruikt in datacentra. In 2030 zal dat oplopen tot 50 gigawatt. 

Er zijn momenteel zo een 10.000 datacenters op de wereld. Dit aantal zal blijven groeien, niet alleen door de generatieve AI maar ook door het gebruik van cryptomunten. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.