©Unsplash

Groot internationaal phishing-netwerk opgerold met vijf arrestaties in Nederland

Groot internationaal phishing-netwerk opgerold met vijf arrestaties in Nederland

18 april - 13:28

De politie heeft een internationaal phishing-netwerk opgerold, dat websites nabouwde voor andere criminelen om mensen op te lichten en hun gegevens te stelen. Ze hebben onder meer 1,2 miljoen wachtwoorden en de gegevens van 500.000 creditcards gestolen. De politie heeft in meerdere landen in totaal 37 arrestaties uitgevoerd. De NOS meldt dat vijf daarvan in Nederland waren.

Het phishing-netwerk heet LabHost en bestond sinds 2021. Dat meldt de Londense politie, dat tevens het internationale onderzoek leidde. LabHost bouwde websites na van bijvoorbeeld banken en overheidsorganisaties. Criminelen konden deze vervolgens kopen en ook op bestelling andere websites laten namaken. Het doel was om mensen te bedriegen zodat ze hun persoonlijke gegevens, bankinformatie en wachtwoorden zouden invullen.

Meer dan 40.000 sites nagemaakt

Volgens het politieonderzoek had LabHost begin 2024 meer dan 40.000 nepsites gebouwd, met 2.000 geregistreerde gebruikers, die elke maand betaalden voor het gebruik van de sites. Dat leverde de organisatie iets meer dan een miljoen euro op. Het onderzoek gaat verder want 800 van de gebruikers hebben een melding van de politie gekregen, dat ze van hun betrokkenheid weten en in het vizier zijn.

Vijf Nederlanders gearresteerd

Bij het onderzoek waren ook Europol, de FBI en bedrijven zoals Microsoft, Intel 471 en Trend Micro betrokken. Er zijn 37 arrestaties uitgevoerd waaronder vijf in Nederland. De NOS schrijft dat er zes Nederlandse woningen zijn doorzocht en daarbij zijn 57 gegevensdragers, meer dan honderd simkaarten en vijf vuurwapens in beslag genomen. De arrestanten komen uit Leeuwarden, Papendrecht, Woudenberg en Vleuten en zijn tussen de 21 en 36 jaar oud. Twee Nederlandse gebruikers van LabHost kregen ook bezoek van de politie voor een zogenaamd ‘stopgesprek’, wat als een soort laatste waarschuwing geldt.

Lees meer over veiligheid en abonneer je op onze nieuwsbrief.