©Unsplash

Minister Van Weyenberg denkt dat chipmaker ASML wel blijft

Minister Van Weyenberg denkt dat chipmaker ASML wel blijft

20 april - 16:00

Chipfabrikant ASML blijft wel in Nederland, denkt minister van Financiën Steven van Weyenberg. Het is een belangrijk bedrijf voor ons land op zowel het gebied van banen als technologische vooruitgang. Echter heeft het aangegeven te overwegen uit Nederland te vertrekken.

ASML is het er niet mee eens dat de overheid van plan is om minder belastingvoordeel te bieden voor hoog opgeleide migranten. Ook zou de overheid het aantal buitenlandse studenten op Nederlandse universiteiten willen verminderen, waar ASML niet over te spreken is. Reden voor de chipmaker om een verhuizing te overwegen, weg uit ons land. 

ASML - sterk verankerd in Nederland

Onze minister van Financiën denkt dat ASML nog niet vertrekt. In een interview met CNBC dat hij erg optimistisch is over de toekomst van ASML en dat die zich wel in Nederland zal afspelen. “Ik denk dat veel mensen, veel landen ASML graag zouden verwelkomen, maar ik denk dat ze sterk verankerd zijn in Nederland.”

De minister maakt zich geen zorgen, zegt hij. Ondertussen heeft ASML wel al één afdeling uit Nederland weggehaald. In januari sprak ASML-ceo Peter Wennink: "De gevolgen van het beperken van arbeidsmigratie zijn groot, we hebben die mensen nodig om te innoveren. Als we die mensen hier niet kunnen krijgen, gaan we ergens heen waar we wel kunnen groeien." Dat zou voor Nederland een een groot probleem zijn, want ASML is essentieel in de chipwereld. Dat komt mede door het maken van machines voor extreem-ultravioletlithografie die worden gebruikt om chips mee te maken. 

Operatie Beethoven

De Nederlandse regering heeft Operatie Beethoven in het leven geroepen om te zorgen dat er iets kan worden gedaan aan de zorgen die ASML heeft uitgesproken en het bedrijf te overtuigen te blijven, aldus Reuters. ASML zou hierop hebben besloten dat het niet helemaal uit Nederland vertrekt, maar het is nog steeds niet tevreden over de groeimogelijkheden in dit land, als de overheid doorgaat met hun plannen om het voor migranten en buitenlandse studenten minder makkelijk te maken voet aan de grond te krijgen in Nederland. 40 procent van ASML’s personeel in Nederland (à 23.000 man) is afkomstig uit het buitenland.

Download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.