©Unsplash

Deze nieuwe batterij is in een paar seconden volgeladen

Deze nieuwe batterij is in een paar seconden volgeladen

21 april om 14:00
Laatste update: 22 april om 11:23

Lithium-batterijen hebben veel voordelen, maar het grote nadeel is dat lithium niet zo makkelijk te verkrijgen is als sommige andere bronnen. Onderzoekers uit Korea hebben nu een natrium-batterij gemaakt, die niet alleen is gebaseerd op een bron die we in overvloed hebben, maar ook nog eens supersnel is opgeladen.

Onderzoekers aan het Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) hebben een natrium-ion batterij ontwikkeld die straks veel makkelijker moet kunnen worden geproduceerd dan de lithium-gebaseerde batterijen die nu veelvuldig worden gebruikt. Natrium is veel makkelijker te verkrijgen en prima in staat om energie op te slaan. De onderzoekers denken een zeer geschikt alternatief in handen te hebben voor de lithium-batterij.

Natrium-ion batterij

Natrium-ion batterijen zijn trouwens niet helemaal nieuw, maar ze waren altijd vrij slecht heroplaadbaar door de lage energiedichtheid. Daarom hebben de onderzoekers een hybride gebruikt, zodat dit probleem is opgelost. We schreven eind vorig jaar over het Zweedse Northvolt dat een batterij ontwikkelde die 160 wattuur per kilogram kan opslaan. De Koreanen komen nu echter met een accu die 247 wattuur per kilogram kan opslaan. 

De nieuwe anode en kathode zorgen dat de cel in een hybride natrium-ion energieopslagapparaat werkt en de energiedichtheid van zijn lithium broer overtreft. "De ontwikkeling van een hybride batterij met een hoge energiedichtheid en hoge vermogensdichtheid vereist een verbetering van de trage energieopslagsnelheid van anoden van het batterijtype en een verbetering van de relatief lage capaciteit van kathodematerialen van het supercondensatortype", aldus het team. Dit zou goed kunnen werken voor smartphones, maar ook een elektrische auto’s en zelfs grotere energiegrids. 

Meer batterijen en mis niets met onze Bright-app.