Tesla-batterijen hielpen stroomnet te stabiliseren tijdens zonsverduistering

© Tesla

Tesla-batterijen hielpen stroomnet te stabiliseren tijdens zonsverduistering
9 april om 20:03

Tesla zegt dat zijn opslagbatterijen maandag het Amerikaanse grid stabiel hielpen houden tijdens de zonsverduistering. Maar er is nog veel werk aan de winkel voordat hernieuwbare energie evenveel kan als fossiele brandstoffen.

De Megapacks van Tesla leverden gedurende de zonsverduistering elektriciteit aan het net. Dat was nodig omdat zonnepanelen tijdens de zonsverduistering geen stroom konden opwekken. Tesla Megapack deelde op X een grafiek met de energiemix van ERCOT, de Texaanse netbeheerder. Daarin is zichtbaar dat de batterijen tijdens de piek van de zonsverduistering meer dan 1 gigawatt leverden aan het grid. 

Maar wat vooral opvalt aan de grafiek, is dat aardgas nog altijd een veel grotere rol speelde. Tijdens de zonsverduistering viel meer dan 10 gigawatt aan vermogen uit zonnepanelen weg. Het gros daarvan werd tijdelijk vervangen door aardgas, wat aantoont dat batterijopslag nog altijd ruimte heeft om te groeien.

Wat is een Tesla Megapack?

Megapacks zijn grootschalige oplaadbare batterijen die bedoeld zijn voor energieopslag. Eén Megapacks kan 3,9 megawattuur aan energie opslaan, volgens Tesla genoeg om 3.600 huizen een uur lang van stroom te voorzien.

Tesla zegt dat het wereldwijd in totaal al meer dan 10 gigawattuur aan Megapacks heeft geïnstalleerd.

De toekomst

Volgens ceo Elon Musk is batterijopslag de toekomst. Begin deze maand zei de zakenman op X dat hij denkt dat Tesla op lange termijn mogelijk 'meer Joules in stationair dan in mobiel zal doen'. Daarmee bedoelt hij dat het bedrijf ooit misschien meer opslagbatterij- dan autobatterijcapaciteit zal produceren. 

Tesla verkocht tijdens het eerste kwartaal van 2024 ruim 4 gigawattuur aan energieopslagproducten. Behalve Megapacks verkoopt het ook een thuisbatterij, de Tesla Powerwall.

Lees meer nieuws over thuisbatterijen en mis niets met onze app.