Betaald krijgen om TikTok te kijken: EU vreest aanwakkeren verslaving en start onderzoek

©Unsplash

Betaald krijgen om TikTok te kijken: EU vreest verslaving en start onderzoek
23 april om 11:50

TikTok is in Frankrijk en Spanje gestart met TikTok Lite, waarbij gebruikers punten kunnen verdienen door video's te kijken en likes uit te delen. Die punten kun je omzetten in cadeaubonnen, die weer in geld en dat zou volgens de EU best weleens verslaving kunnen aanwakkeren.

Daar is 'ie weer, de DSA. Eén van de twee wettenpakketten van de EU om de grote techbedrijven in toom te houden. Onder die DSA diende de de Europese Commissie vorige week een verzoek tot informatie in bij TikTok. De Commissie wilde graag meer weten over dat betaalsysteem van TikTok, want het bedrijf is juist verplicht om verslaving zelf in toom te houden en niet aan te wakkeren.

TikTok werd dus gevraagd om een eigen risicoanalyse te maken, maar gaf geen gehoor. Nu start de Commissie zelf een onderzoek, want het vreest de risico's rond verslaving door de beloningen van TikTok, vooral voor minderjarigen. En de Commissie vermoedt ook dat TikTok die risico's zelf niet vooraf heeft onderzocht, anders had het bedrijf die analyse makkelijk kunnen delen.

Laatste kans voor TikTok

TikTok krijgt van de Commissie nog tot uiterlijk vandaag om zo'n analyse alsnog in te leveren. Overige informatie moet uiterlijk eind volgende week worden ingeleverd. En zo niet, dan dreigt er een boete die kan kan oplopen tot 1 procent van de wereldwijde omzet. Dat is veel geld, want vorig jaar kwam de omzet van TikTok op zo'n 120 miljard dollar, zo'n 112 miljard euro. Dan kom je dus op een boete tot 1,12 miljard euro, geen grap.

TikTok Lite, de lichtere versie van TikTok met het beloningssysteem, is nog beschikbaar, want er zijn nog geen overtredingen vastgesteld. Wel wil de Europese Commissie dat beloningssysteem tijdelijk opschorten, totdat het onderzoek is afgerond. TikTok kan zich tot uiterlijk morgen tegen dat besluit verdedigen.

Meer TikTok en mis niets met onze Bright-app.