Pas op: deze videodeurbellen blijken heel eenvoudig te hacken

Pas op: deze videodeurbellen blijken heel eenvoudig te hacken
24 april om 17:19

Waarschijnlijk één van de meest verkochte gadgets van de afgelopen jaren: de videodeurbel. Ongekend populair en kan van enorm nut zijn, en toch moet je uitkijken welke je gebruikt want niet ieder bedrijf neemt het even nauw met de veiligheid.

Consumer Reports is een soort Consumentenbond van de Verenigde Staten. Ze testen en adviseren producten waarbij het belang van de consument voorop staat. Het bedrijf testte 70 deurbellen en daarbij ontdekte het twee merken waarvan de software zo lek was als een mandje.

Eken, Tuck en de Aiwit-app

Eken en Tuck zijn twee merknamen waarvoor je moet uitkijken. Ook zijn er van deze twee merken nog een aantal white label-merken in omloop die behoudens een iets andere verpakking exact hetzelfde doen. Al deze videodeurbellen gebruiken de app Aiwit om de beelden te managen.

De twee merken Eden en Tuck blijken informatie zonder versleuteling te versturen naar de servers. Hierdoor wordt het ontzettend eenvoudig om beelden te onderscheppen. De videodeurbel laat het IP-adres en de naam van het WiFi-netwerk zien. Met die wetenschap kun je ervan uit gaan dat de beveiliging van de bedrijfsservers waar je informatie wordt opgeslagen ook niet op orde is.

Een tweede schokkende vondst die Consumer Reports deed: het blijkt erg eenvoudig om een deurbel van een van de bovenstaande merken over te nemen. Hiervoor download je de Aiwit-app en maak je een account aan. Je loopt naar een huis met een dergelijke deurbel en je drukt lang op de knop. Dan gaat de videodeurbel in pairing mode en kan je met de app de bel overnemen. De oorspronkelijke eigenaar krijgt wel een melding dat hij of zij uitgelogd is, waarna ze het weer kunnen terugdraaien. Ondertussen heeft de clandestiene eigenaar wel het serienummer te pakken gekregen. Het bovenstaande is voor iedereen vervelend, maar zeker voor diegene die te maken hebben met vervelende ex-en en andere stalkers. Dit wil je niet.

Uit de handel

Onder druk van de bevindingen van Consumer Reports zijn Videodeurbellen op veel platformen niet meer te hoop. Bij Bol zijn nog deurbellen van Eken te vinden maar of deze wel of niet veilig zijn, durven wij niet te zeggen.

De maker van de software laat op zijn site nog steeds zien dat hun app samenwerkt met Tuck en Eken. De reviews spreken boekdelen.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.