©Terra AI

Deze gadget laat je telefoon-vrij wandelen zonder de weg kwijt te raken

Deze gadget laat je telefoon-vrij wandelen zonder de weg kwijt te raken

28 april om 14:41

Wil je lekker wandelen zonder de afleiding van een smartphone? Er is nu Terra AI, een klein apparaatje dat doet denken aan een insect of Tamagotchi, dat in werkelijkheid trackt hoe je hebt gewandeld zodat je dit kunt vastleggen. En dat niet alleen: het vertelt je ook hoe je moet lopen.

Terra AI is een apparaatje dat ongeveer zo groot is als een case voor je oordopjes en je stopt hem gewoon in je zak wanneer je gaat wandelen. Modem Works en Panter & Tourron creëerden het apparaatje om het mensen makkelijker te maken om zonder hun telefoon op pad te gaan. Immers is een wandeling vaak bedoeld om juist even lekker weg te zijn van alles: dan is een smartphone soms een enorme stoorzender.

Terra AI

Terra geeft je trillingen om te laten weten welke kant je op moet lopen. Daarnaast is er een kleine pijl te zien om je specifieker te melden waar je precies heen mag wandelen. De routes zijn niet zelf uitgekozen: ze zijn gemaakt door AI. Kunstmatige intelligentie komt op basis van jouw input van tevoren met een route op de proppen, zoals ‘Twee uur wandelen in Amsterdam met bezoek aan stroopwafelwinkel’ of ‘Een uur wandelen in Maastricht met bezoek aan biercafé’, maar dan in het Engels. Of Terra straks ook in het Nederlands werkt, dat is onbekend.

De makers van deze gadget beschrijven Terra als een non-gadget. Het laat je er lekker op uittrekken zonder dat je wordt afgeleid door je telefoon, stellen de makers. Even goed de omgeving in je opnemen met een iets bewuster brein, in plaats van in een WhatsApp-gesprek of scrollend door Instagram op stap te gaan. Het apparaat wordt gemaakt door een 3D-printer en kwam tot stand dankzij een open source-project. Er wordt expres niet gekozen voor een soort aerodynamisch design zoals we van veel gadgets gewend zijn. Het is een ‘gorpcore’-look die vooral bij New Age-aanhangers goed moet vallen. Een soort steen, die zowel oproept tot meditatie als functioneel is voor het wandelen. 

Wandelen zonder smartphone

Er zit wel een schermpje op om de pijlen weer te geven, maar daarvoor moet je deze ‘steen’ wel eerst openklappen. De interface is ook heel natuurlijk ingestoken met allerlei planten en dieren die je laten zien dat je de goede kant op gaat. Het schijnt zelfs gebaseerd te zijn op Jumanji, al hoef je niet bang te zijn dat er een naakte, behaarde man uitspringt. Wel is het een mooie manier van hoe technologie en de natuur samenkomen, stellen de makers.

Terra maakt gebruikt van Google Places en AI-chatbot ChatGPT om je van dienst te zijn. De software zelf wordt verder lokaal op je eigen computer of telefoon gedraaid. Je kunt de software gewoon downloaden via Github, waarbij er ook CAD-bestanden zijn toegevoegd om de gadget te kunnen 3D-printen. Daarnaast heb je ook wat items nodig die je direct kunt kopen, zoals een LDC-scherm, GPS-module en een mogelijkheid om trillingen te geven. Het kost dus wel wat moeite om dit apparaatje te maken, maar daarna kun je wel wat vrijer de wijde wereld intrekken zonder de weg kwijt te raken.

Download de Bright-app voor iOS.