©ADARL

Dit was de eerste Grand Prix met zelfrijdende racewagens

Dit was de eerste Grand Prix met zelfrijdende racewagens

28 april om 23:59
Laatste update: 29 april om 18:59

We kennen Max Verstappen in zijn Formule 1-wagen, we kennen zelfrijdende auto’s, maar wat als er zelfrijdende race-auto’s ontstaan? Die zijn er al en die hebben in Abu Dhabi hun eerste Grand Prix gereden. 

Op het Yas Marina Abu Dhabi Grand Prix-circuit dat normaal ook voor de Formule 1 wordt gebruikt werd dit weekend de eerste race voor autonome race-auto’s verreden. De Abu Dhabi Autonomous Racing League bestaat uit meerdere races en die zijn dit weekend afgetrapt met de eerste race. De auto’s zijn Dallara Super Formula-race-auto’s die voorzien zijn van software en camera’s zodat mensen ze goed in de gaten kunnen houden. De race verliep oké, waarbij een auto genaamd Polimove het vier rondes van de acht vrij goed volhield op de eerste plek. Tum was uiteindelijk de winnaar.

Abu Dhabi Autonomous Racing League

Oké omdat er wel degelijk is geraced, maar niet heel perfect omdat de race-auto’s er af en toe een nogal vreemde manier van rijden op nahielden. Op een bocht afrijden en ineens tot stilstand komen, of op een redelijk recht stuk ineens een ruk aan het stuur geven waardoor er ineens wordt uitgeweken: het is zeker geen veilige manier om in zulke snelle auto’s te racen en daarom is het maar goed ook dat er echt geen mensen in de bolides plaatsnemen. Ook helpt het dat er niet met heel veel auto’s tegelijk wordt gereden, zodat het niet te druk is op het circuit.

Er keken maar liefst 10.000 mensen live naar de race, terwijl 600.000 mensen online keken. Er wordt ook niet voor niets gereden: de acht deelnemende AI-auto’s strijden om 2,25 miljoen dollar. Maar vooral is het de bedoeling dat deze AI-coureurs de wereld van autonoom racen op de kaart zetten. Dat is door al het rijden-in-muren, plotselinge rem- of stuur-acties en de nodige spins nog niet heel goed gelukt, maar er komen nog meerdere races aan waarin de AI-coureurs hun kunsten kunnen vertonen.

Meer over racen, of download de Bright-app voor iOS.