Troep in space: dit bedrijf gaat ruimteafval opruimen

©Unsplash

Troep in space: dit bedrijf gaat ruimteafval opruimen
29 april om 12:18

De ruimte is echt heel erg groot, toch hebben we last van ruimteafval. Rond onze aarde cirkelen duizenden restanten van raketlanceringen en dat worden er steeds meer. Deze lanceringen laten veel troep achter, wie gaat dat opruimen?

We kunnen dan wel genoeg ruimte hebben in de ruimte, maar dit afval bevindt zich in een baan waar ook satellieten en dergelijke hun werk doen. Het duurt een tijd voordat het afval tijdens de terugkeer verbrandt. En in die tijd vormt het dus een potentieel gevaar.

Overigens blijkt dat het geen zekerheid is dat al het ruimteafval verbrandt wanneer het de dampkring raakt. Dat maakte deze huiseigenaar in Florida mee.

Dit Japanse bedrijf wil als vuilnisophaaldienst gaan fungeren in de ruimte. Het lanceerde daarvoor in februari een ADRAS-J-satelliet om op zoek te gaan naar het restant van een HII-A raket die ooit een andere satelliet in een baan om de aarde heeft gebracht.

Niet eenvoudig

Een dergelijk stuk ruimteafval vinden en benaderen is niet eenvoudig. Het is een dood stuk metaal zonder GPS of andere soort trackers. Toch is het gelukt om het restant van de raket te vinden en te benaderen zoals je op de onderstaande foto kunt zien.

Hiermee heeft men het eerste doel van de missie gehaald. De volgende stap is het inspecteren van het wrak. Met de informatie uit deze inspectie gaat men bekijken hoe dergelijk afval geborgen kan worden.

In 2026 zal de tweede fase starten, waarin men daadwerkelijk ruimteafval gaat bergen. Hiermee zal bewezen worden dat het mogelijk is om dergelijk afval te verwijderen.

Ruimteafvalbelasting

Dit vraagstuk is niet nieuw, zelfs de VN denkt over deze problematiek na. De grootste vraag is natuurlijk ‘wie gaat dat betalen’, wellicht kunnen we belasting gaan heffen? 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.