Razer jokte over lichtgevend corona-mondkapje dat niet bleek te werken, krijgt boete

©Razer

Razer jokte over lichtgevend corona-mondkapje dat niet bleek te werken, krijgt boe
30 april om 10:57

Razer, maker van game-accessoires, moet klanten terugbetalen die het opvallende Razer-mondkapje kochten. Dat kapje had lichteffecten en ventilatoren, maar was nooit officieel getest en dus niet veilig. De Amerikaanse marktwaakhond FTC is daar niet blij mee.

Razer kwam in 2021 met zijn opvallende mondkapje, net als zijn andere accessoires voorzien van kleurrijke verlichting. Bij Bright testten we het kapje, en ook wij gingen ervan uit dat er netjes N95-filters achter de ventilatoren zaten. Niets bleek minder waar, want die filters bleken helemaal niet N95-gecertificeerd. Dat ontdekte YouTuber Naomi Wu, die het kapje twee jaar geleden uit elkaar haalde.

Toen ging het balletje rollen en probeerde Razer zijn N95-claim nog terug te trekken, en te stellen dat het masker helemaal niet in medische of klinische hoedanigheid gebruikt moet worden, en ook niet bedoeld is voor persoonlijke bescherming. Marktwaakhond FTC moest er niets van weten, en vindt dat Razer misleidende uitspraken heeft gedaan.

1,1 miljoen dollar

Razer krijgt een tik op de vingers van 100.000 dollar in de vorm van een schikking, meldt de FTC. Ook moet het klanten die zo'n mondkapje kochten, hun geld teruggeven: het bedrijf zou voor zo'n 1 miljoen dollar aan mondkapjes hebben verkocht.

Verder mag Razer 'geen claims meer doen over corona-gerelateerde zaken' en ook geen andere 'ongegronde gezondheidsclaims'. Razer was eerder nog van plan om een Pro-versie van het mondkapje uit te brengen, compleet met stemvervormer. Dat kapje werd al teruggetrokken toen bleek dat het eerste kapje puur voor de sier was.

Meer gadgets en mis niets met onze Bright-app.