Swifties! De muziek van Taylor Swift is weer terug op TikTok

©Unsplash

Swifties! De muziek van Taylor Swift is weer terug op TikTok
2 mei om 10:35
Laatste update: 2 mei om 19:45

UMG en TikTok waren even geen goede vrienden van elkaar. Enkele maanden lang was de muziek van onder andere Taylor Swift niet meer te horen en te gebuiken op het populaire platform. Gelukkig zijn ze tot elkaar gekomen en ligt er een nieuwe deal.

UMG staat voor Universal Music Group en deze heeft artiesten zoals Drake, Olivia Rodrigo en The Weeknd in zijn stal. De absolute ster van het bedrijf is natuurlijk Taylor Swift, de zangeres met een eigen leger aan Swifties.

In januari van dit jaar verliep het contract tussen beide partijen en men kon het niet eens worden over een verlenging. UMG beschuldigde TikTok van slecht betalen en bij TikTok vonden ze UMG maar erg inhalig. Maanden lang kon je de muziek van de betreffende artiesten niet gebruiken en verdween de muziek ook onder de reeds gemaakte video’s.

Nieuwe overeenkomst

In een persbericht maakt Universal bekend dat het een nieuwe multi-dimensionale deal heeft gesloten met het moederbedrijf van TikTok. In deze deal wordt gesproken over nieuwe mogelijkheden waarmee de artiesten van UMG hun potentieel artistiek en commercieel kunnen behalen. Feitelijk betekent dat dat er nieuwe manieren verzonnen zijn om (nog) meer geld te verdienen.

AI met een geweten

Een ander belangrijk onderdeel van de overeenkomst is het gebruik van AI. Veel artiesten zijn bang dat platformen AI gaan gebruiken om onder het betalen van artiesten uit te komen. Bytedance heeft beloofd dat ze bij het ontwikkelen van tools waarbij AI gebruikt wordt altijd het belang van de artiest in gedachten te houden. Ook gaat het content opsporen dat illegaal is gecreëerd door middel van AI. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.