Google voegt aanpasbare filters toe aan Zoeken

©Google

Google voegt aanpasbare filters toe aan Zoeken

Google Zoeken zit in het hart van Google. Hier is het mee begonnen en veel andere producten zijn er op gebaseerd. Het komt niet vaak voor dat Google iets aanpast of toevoegt aan deze functie. Daarom is dit best bijzonder.

Het ding met het internet is, het is nogal veel. Wanneer je een zoekopdracht geeft krijg je honderden tot duizenden zoekopdrachten. Van blogposts, tot productpagina’s tot fora, je ontvangt heel veel resultaten die ook nog eens lang terug gaan.

Filters

Een aantal gebruikers heeft sinds vandaag de beschikking over ‘Custom Filters’. Hiermee moet de gebruiker van Google Zoeken meer invloed hebben op de resultaten van de zoekopdracht die hij of zij ingeeft.

Deze filters kun je zelf aanmaken, een naam geven en opslaan in je account zodat je ze op elk ander device kunt gebruiken. Met de filters kun je bijvoorbeeld aangeven dat je alleen zoekresultaten wil uit een bepaalde periode, zoals vorige week of vorig jaar. Ook kun je filteren op extensie van het internetadres, dus alleen resultaten van een .nl domein.

Ben je op zoek naar een bestand dan kun je aangeven dat je alleen resultaten met een spreadsheet, document of PDF wil hebben. In het zoekfilter geef je ook de zoektermen op, hiermee kun je het elke keer selecteren en gelijk de resultaten zien.

Het aangepast zoeken is niet helenmaal nieuw. Deze 'Custom Filters' maken het alleen een stuk makkelijker. Google heeft deze functie nog niet officieel aangekondigd en we weten niet of het hier om een test gaat. Ik heb zelf deze functionaliteit nog niet gezien zowel op mobiel als op laptop.

Zoeken en AI

Het fenomeen zoeken staat voor grote veranderingen. Met de introductie van AI gaan we steeds meer om pasklare antwoorden vragen in plaats van een rijtje zoekresultaten waar je je doorheen moet worstelen. De iOS app van ARC geeft ons al een voorproefje met een custom gebouwde pagina met daarop de antwoorden op je vraag. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.

Screenshots via