©Unsplash

Leica maakt een fotocameralens zo zwaar dat het op een tafel moet liggen

Leica maakt een fotocameralens zo zwaar dat het op een tafel moet liggen

4 mei om 14:00

Het is een bizar apparaat: de Leica APO-Telyt-R 1600mm f/5,6 lens. Het apparaat is zelfs zo’n gevaarte dat je het niet in je eentje kunt dragen. Het ligt op een tafel om te zorgen dat je er ook daadwerkelijk een foto mee kunt maken. Er zijn er drie op de wereld en dit is het verhaal achter die lens.

Leica kreeg in 2006 van een minister in Qatar de opdracht om de lens te maken. Fotografiefan Sheikh Saud Bin Mohammed Al-Thani had het ambitieuze idee om een grote, zware lens te maken die de strijd aanging met traditie. Dat is zeker gelukt, hoewel het niet per se een heel praktisch exemplaar is: je kunt je camera niet in de lucht houden als dit bakbeest erop zit.

Leica APO-Telyt-R 1600mm f/5,6

Er werden er uiteindelijk drie gemaakt en die zijn allemaal 2 miljoen euro per stuk. Geen goedkoop apparaat dus, maar dan heb je wel een fantastische telefoto-lens van maar liefst 120 centimer lang en een diameter van 42 centimeter en een gewicht van 60 kilogram. Het vasthouden is al niet te doen, laat staan het op een camera aansluiten en ermee gaan schieten: zelfs met je hand eronder is dat niet te doen.

Vandaar het tafeltje, dat je in de bovenstaande video ook kunt zien. Mercedes werd er zelfs bijgehaald om er een speciale auto voor te maken om te gebruiken als statief. Maar je wil natuurlijk weten wat je met die lens kan. Sheikh Al-Thani wilde het gebruiken voor het fotograferen van wild. Maar uitendelijk is dit een lens om vooral is mooie portretfoto’s schieten van een grote afstand, waarbij tijd geen probleem is. Dat is ook wat je ziet in de video: de fotograaf en zijn model staan vele meters uit elkaar, maar ze wordt op de gevoelige plaat gelegd alsof ze een halve meter van hem af is.

Portretfoto

Vreemd natuurlijk, want een portretfoto hoort juist wat intiemer te zijn, zou je denken. Tegelijkertijd toont het vooral aan dat de camera op heel indrukwekkende wijze kan zoomen en veel diepte weet te behouden. Geen wonder dus dat het gevaarte nu viral gaat: het is de mooiste lens die je eigenlijk niet wil hebben. En ook niet kan hebben: ze zijn namelijk niet te koop. 

Lees meer nieuws over fotografie, of blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.