©Unsplash

Er is nu een directe Bluetooth-verbinding met de ruimte

Er is nu een directe Bluetooth-verbinding met de ruimte

5 mei om 21:11

Hoe meer de mensheid wil doen in de ruimte, hoe meer we ook meenemen van de aarde naar die grote leegte om onze planeet heen. Zo wordt er al gewerkt aan 4G op de maan en nu is er een Bluetooth-verbinding in de ruimte. Het komt van Hubble Network en dat heeft gewone Bluetooth-chips gebruikt die ook in alledaagse apparaten worden ingezet om dit voor elkaar te krijgen.

Op 4 maart werden twee satellieten in de baan rond de aarde geïnstalleerd via een SpaceX-lancering. Het zijn satellieten van het bedrijf Hubble Network uit Seattle. Deze week is het gelukt om met die satellieten verbinding te maken via Bluetooth. Veel mensen kennen Bluetooth vooral als een verbinding die meestal niet verder reikt dan 30 meter. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je je oordopjes nog in hebt en je telefoon op één plek blijft liggen terwijl jij wegloopt). Het hangt uiteraard van de omstandigheden af (en van het type Bluetooth), maar het is bijna niet voor te stellen dat het van een satelliet in de baan rond de aarde succesvol de reis naar de grond maakt.

Bluetooth-verbinding met de ruimte

Toch is dat wel het geval: de Bluetooth-verbinding tussen de ruimte en de aarde is 600 kilometer. Hiervoor zijn geen Bluetooth-chips gebruikt die speciaal zijn gemaakt voor ruimtegebruik: het zijn gewoon Bluetooth-chips van 3,5 millimeter. Ze hebben wel een software-upgrade gekregen om over lange afstanden te communiceren door low power te gebruiken. Bovendien is de satelliet voorzien van een antenne die als een soort vergrootglas werkt en daardoor kan het deze signalen opvangen. 

Het doel is echter niet zozeer om communicatie in de ruimte mogelijk te maken. Het is vooral om te zorgen dat er een wereldwijd netwerk kan worden gemaakt dat kosteneffectief is en batterijbesparend is. Dit kan bijvoorbeeld voor het platteland of juist defensie erg van pas komen. Hubble wil nog meer satellieten lanceren, namelijk dit jaar nog twee.

Hubble-netwerk

Echter moeten er in 2025 en 2026 nog meer bijkomen, namelijk in totaal 32 om het netwerk te verbeteren. Straks kan er dan acht keer per dag een Bluetooth-verbinding worden gemaakt met een Hubble-satelliet. Het idee is dat daarmee bijvoorbeeld landbouwgrond-data kan worden verstuurd voor analyse of een betere manier ontstaat om vallen bij ouderen te registreren om naasten op de hoogte te stellen. Er worden jaarlijks ongeveer vijf miljard Bluetooth-apparaten verkocht, dus is zo’n netwerk volgens dit bedrijf een heel goed idee.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.