©cosco

Dit enorme containerschip is volledig elektrisch, dat scheelt pas uitstoot

Dit enorme containerschip is volledig elektrisch, dat scheelt pas uitstoot

6 mei om 11:22
Laatste update: 6 mei om 11:57

China is niet alleen hard op weg met elektrische voertuigen, ze ook hun best met elektrische vaartuigen. Het bedrijf COSCO Shipping heeft het grootste elektrische containerschip in de vaart gebracht.

De scheepvaart speelt een belangrijke rol wanneer het gaat om transport en… vervuiling. Per ton vervoerde vracht is een schip relatief schoon, maar wanneer je naar de absolute cijfers kijkt is het een ander verhaal. Wanneer je de zeventien grootste containerschepen bij elkaar optelt, dan stoten ze net zoveel vervuiling uit als alle auto’s die op aarde rondrijden. Daar valt dus flink wat te behalen.

Green Water 01

De Green Water 01 van het Chinese COSCO is een elektrisch containerschip met een capaciteit van 10.000 ton. Het schip is 119 meter lang, 23 meter breed en heeft een diepgang van 9 meter. De batterijcapaciteit is meer dan 50.000 kWh.

Volgens de rederij kan de capaciteit wat betreft energie worden aangepast aan de lengte van de reis. Er kunnen 20 units van 1600 kWh extra op het schip geplaatst worden wanneer er meer afstand afgelegd moet worden. De Green Water 01 kan een maximale reis maken waarin het 80.000 kWh aan energie energie verbruikt, daarvoor kan ik 1600 keer mijn Renault Zoe opladen. Dat staat gelijk aan 15 ton aan brandstof met een traditioneel containerschip.

One

Er zijn meer initiatieven in de scheepvaart. Zo heeft de rederij ONE schepen laten bouwen die efficiënter kunnen varen. Deze schepen gebruiken een boegwindscherm en reinigen de uitlaatgassen voordat ze worden uitgestoten. 

Meer duurzaamheid en mis niets met onze Bright-app.