©Warner Bros.

Peter Jackson komt met nieuwe Lord of the Rings-films, eerste draait om Gollum

Peter Jackson komt met twee nieuwe Lord of the Rings-films, eerste draait om Gollum

10 mei om 12:31

Regisseur en producent Peter Jackson verfilmde de Lord of the Rings-boeken van Tolkien al op magistrale wijze. Over de uitgerekte Hobbit-verfilming was men wat minder enthousiast, maar deze nieuwe bekendmaking stemt weer hoopvol.

Warner Bros., eigenaar van Lord of the Rings-producent New Line Cinema, kondigde de twee nieuwe films aan. Men is in de "vroege stadia van script-ontwikkeling", toch zou de eerste nieuwe film in 2026 al in de bioscoop moeten komen. De werktitel van de eerste film luidt 'Lord of the Rings: The Hunt for Gollum ', met Gollum-acteur Andy Serkis in de hoofdrol én als regisseur.

Serkis was tijdens de Hobbit-films al second unit-regisseur onder Jackson en nam dus veel met name kleinere scènes op. Bovendien weet hij als geen ander hoe je een verhaal rondom 'zijn' Sméagol moet neerzetten. De film moet 'nog onbekende verhaallijnen' vertellen.

In dit geval zal het waarschijnlijk gaan om de periode tussen de 111e verjaardag van Bilbo en het uiteindelijke vertrek van Frodo uit de Shire: daar zit 17 jaar tussen, ook al komt dat in The Fellowship of the Ring niet zo over. In die jaren probeert Gandalf zijn vermoeden te bevestigen dat de ring van Bilbo inderdaad The One Ring is, en daarvoor spoort Gandalf onder meer Gollum op, samen met Aragorn.

Bekende namen keren terug

Over Gandalf gesproken: er zijn geruchten dat Ian McKellen opnieuw zijn grijze hoed weer opzet om de tovenaar te vertolken. Je zou haast denken: hij moet wel, want niemand anders kan het op die manier. Wel is McKellen inmiddels 84 jaar, en ook Aragorn-acteur Viggo Mortensen is met zijn 65 jaar niet meer zo jong als tijdens de trilogie. Misschien wel een groter probleem, want Gandalf was al oud, maar Aragorn oogde een stuk jonger.

Onder de producenten zitten in ieder geval hele bekende namen. Naast Jackson keren ook Fran Walsh en Philippa Boyens terug: de scriptschrijvers van The Lord of the Rings- en Hobbit-verfilmingen. Het is nog niet duidelijk welk verhaal er voor de andere van de twee films gekozen wordt.

Ondertussen werkt Amazon ook verder aan het tweede seizoen van de serie Rings of Power, die zich duizenden jaren voor The Lord of the Rings afspeelt. Dat is op zich verwarrend, want door rechten kan Amazon bepaalde delen van het verhaal niet vertellen, maar sommige personages komen in zowel in de serie als in de films voor. Jackson en consorten vinden het frustrerend dat zij soms worden aangezien als makers van de Amazon-serie.

Meer film en mis niets met onze Bright-app.