embracer group games lord of the rings tolkien rechten overgenomen
Tolkien-rechten

Zweedse gamegigant koopt rechten voor Lord of the Rings-games

18 augustus om 10:30
Laatste update: 18 augustus om 15:25

De Zweedse gamegigant Embracer Group heeft de rechten gekocht voor het maken van games die zich afspelen in de wereld van Lord of the Rings. Het bedrijf nam ook meerdere grote gamestudio's over.

Embracer heeft via zijn dochterbedrijf Freemode het bedrijf Middle-earth Enterprises overgenomen. Dat bedrijf was dan weer een tak van productiemaatschappij Saul Zaentz Co., dat sinds 1976 eigenaar was van de rechten.

Door de overname bezit Embracer nu de rechten van films, videogames, bordspellen, merchandise, toneelvoorstellingen en zelfs pretparken die zich afspelen in de fantasiewereld van schrijver J.R.R. Tolkien. De rechten kwamen eerder dit jaar op de markt.

Embracer stelt te kijken naar 'nieuwe films rond iconische personages als Gandalf, Aragorn, Gollum, Galadriel, Eowyn en andere personages uit de literaire werken van J.R.R. Tolkien'. Langere tv-series kan Embracer dan weer niet maken: tv-series vielen buiten de deal zolang zo'n serie meer dan acht afleveringen zou hebben.

Amazon-serie Rings of Power

Amazon komt wel met zo'n lange serie: op 2 september gaat Rings of Power van start op Amazons streamingdienst Prime Video. Het belooft de duurste tv-serie ooit te worden. Amazon kocht de rechten rechtstreeks van de familie van Tolkien.

Nog eens vijf gamestudio's ingelijfd

Embracer was lange tijd geen bekende naam. Het bedrijf bestaat sinds 2011 en kocht de afgelopen jaren onder meer game-uitgever THQ, mediabedrijf Koch Media en stripboek-uitgever Dark Horse Media. Eerder dit jaar kocht Embracer de westerse gamestudio's van het Japanse Square Enix, bekend van games als Tomb Raider, Avengers en Thief. Vorig jaar kwam het Nederlandse VR-gamebedrijf Force Field in handen van Embracer.

Naast de rechten op het werk van Tolkien heeft Embracer nu ook weer meerdere gamestudio's overgenomen. Het gaat om Limited Run Games, een uitgever die bekend staat om fysieke uitgaves van honderden kleinere games. Ook is Tripwire overgenomen, bekend van games als Killing Floor, Maneater en Rising Storm.

Verder is Teardown-ontwikkelaar Tuxedo Labs door Embracer overgenomen. Ook Singtrix is ingelijfd: het bedrijf is bekend als maker van karaoke-machines. Er is ook een vijfde, niet bij naam genoemd bedrijf overgenomen dat zich bezighoudt met 'pc- en console-games'.

IKEA stort zich op gaming: hoe bevalt dat?