De iconische camper van VW is vernieuwd, maar nog niet elektrisch

De iconische camper van VW is vernieuwd, maar nog niet elektrisch

10 mei om 15:57
Laatste update: 10 mei om 15:58

Het meest iconische camperbusje is vernieuwd. Volkswagen brengt volgend jaar een volledig vernieuwde California op de markt.

Kleine campers zijn populair geworden in de coronajaren. Een busje als de California kun je gebruiken voor een weekendje weg, een campingtrip of als kantoor in de natuur. De California van Volkswagen is de meest beroemde camperbus en die is vernieuwd.

De basis is de lange versie (5,17m) van de Multivan (de passagiersversie van de Transporter-bus). Maar aan de California is een hefdak toegevoegd, zodat je kan staan in de bus en hij op camperkenteken kan (dat scheelt in de wegenbelasting). Standaard heeft de California aan beide kanten een schuifdeur. Uiteraard is er ook een slim camperinterieur dat optimaal van de beschikbare ruimte gebruik maakt.

Heel flexibel in te delen

In de nieuwe California is de achterbank vervangen door verplaatsbare en verwijderbare individuele stoelen. Niet alleen omdat dat beter zit, maar het maakt de bus ook flexibeler. Wil je een racefiets in de bus meenemen, laat je een stoel thuis.

Sommige uitvoeringen van de California zijn uitgevoerd met de Camper Control Unit, een aanraakscherm waarmee camperfuncties kunnen worden bediend. Zo is het mogelijk om te checken wat de status is van bijvoorbeeld de koelkast en de verlichting. Ook is te zien hoeveel vers drinkwater er nog aan boord is. Slim detail: door te dubbelklikken op één van de lichtschakelaars in het interieur gaan alle interieurlichten uit. Voor nog meer gemak zijn de meeste van deze functies ook te bedienen via de in het infotainmentsysteem geïntegreerde app of met de California on Tour-app voor je smartphone.

Nieuw is de plug-in hybride aandrijflijn met 245 pk. Handig voor een camper om korte afstanden volledig elektrisch te doen, maar ook in afgelegen gebieden te kunnen reizen zonder te hoeven plannen.

fewa

Er zijn drie varianten om uit te kiezen: de Beach Camper, de Coast en de Ocean. De California Beach Camper is een vijfzitter met een minikeuken met één gaskookpit, een besteklade en een 230 volt-aansluiting. De keuken zit in de bagageruimte, niet in het leefgedeelte. De Beach is uitgerust met een comfortabel matras (2,05 x 1,14 m) onder het makkelijk te bedienen hefdak. Daarnaast zijn de buitenste twee stoelen achterin om te bouwen naar extra slaapplaatsen.

De California Coast is een vierzitter met draaibare voorstoelen en een complete kitchenette met keukenkastjes en éénpits gaskookpit. Het opklapbare bed in het interieur meet 1,98 x 1,06 meter. De stoelen voorin zijn naar het keukengedeelte toe te draaien. Ook een uitklapbare tafel voor buitengebruik is inbegrepen.
De vierzits California Ocean is het meest luxe en prijzige model. Hij heeft alle opties van de California Coast, maar ook nog stoelverwarming, heteluchtkachel, een automatische airconditioning en een opbergbox in het dak.

Wil je een volledig elektrische camper, dan kun je nog niet bij Volkswagen zelf terecht. Het gaat nog even duren voordat de fabriek zelf campers gaat bouwen van de ID.Buzz met lange wielbasis. Outbase en Tonke bouwen de ID.Buzz al wel zelf om tot een elektrische camper.

Meer auto's en mis niets met onze Bright-app.