©Windows

Microsoft voegt meer reclame toe aan de menu’s van Windows

Microsoft voegt meer reclame toe aan de menu’s van Windows

11 mei om 11:00
Laatste update: 11 mei om 11:07

Microsoft is niet alleen bezig met het toevoegen van steeds meer AI-opties binnen zijn software, zoals Microsoft 365, het zoekt ook naar manieren om meer verkopen te genereren binnen Windows. Dat doet het door steeds vaker reclame toe te voegen. Zo kun je nu in de menu’s van je PC of laptop straks reclames tegenkomen. 

In het menu waarin je kunt zien hoeveel opslag je computer heeft en hoeveel er al bezet is, vind je straks een reclame voor Game Pass, het game-abonnement van Microsoft. Game Pass is er zowel voor Xbox als voor PC en heeft Microsoft bepaald geen windeieren gelegd. Gamers zijn erover te spreken omdat het ze toegang geeft tot een flinke gamebibliotheek die ze kunnen spelen, en omdat er ook gloednieuwe games op releasedag opstaan. Game Pass is er vanaf 9,99 euro per maand en het zou 34 miljoen abonnees hebben.

Game Pass-reclame

Hoewel veel mensen Game Pass afnemen, is de advertentie die Microsoft ervoor toevoegt aan zijn menustructuur wel heel flink. Een kwart van het venster wordt er ingeveer voor opgeofferd. Het staat op de pagina ‘Mijn PC’ of soortgelijk: de home van de instellingen. Microsoft noemt het een Game Pass-aanraadkaart en zegt dat het de advertentie alleen toont aan mensen die actief games spelen op hun PC of laptop. Ook zou dit alleen tonen op de Home- en Pro-varianten van Windows 11 en moet je ervoor zijn ingelogd op je Microsoft-acccount. Dat laatste is aannemelijk, aangezien het moet weten dat jij ook de games speelt. 

Het is dus niet zo dat iedereen dit blok te zien krijgt, maar het laat wel zien dat Microsoft zijn besturingssysteem duidelijk van wat meer reclame wil voorzien. Heb je overigens al een Game Pass-abonnement, dan zie je net als mensen die niet zijn ingelogd f niet gamen helemaal niets in het menu. De verandering is al te zien in de testversie van Windows 11 (Developer Channel) en komt waarschijnlijk over niet al te lange tijd naar de stabiele variant van het besturingssysteem.

Recent schreven we al dat het startmenu ook meer advertenties krijgt, maar gelukkig kun je ze uitzetten.