Nieuwe methode ontwikkeld om kankerverwekkende PFAS uit water te halen

© Unsplash

Nieuwe methode ontwikkeld om kankerverwekkende PFAS uit water te halen
11 mei om 20:00

Wetenschappers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om PFAS, kankerverwekkende chemicaliën die in de natuur zo goed als niet worden afgebroken, uit water te halen. De methode kan gebruikt worden om verontreinigd grondwater te zuiveren.

De methode werkt door zwaar verontreinigd water te behandelen met UV-licht, sulfiet en elektrochemische oxidatie. Dat laatste is een proces waarbij chemische verbindingen worden geoxideerd (oftewel, er wordt zuurstof toegevoegd aan de verbinding) door het gebruik van elektriciteit. Met de methode worden de stoffen afgebroken naar minder schadelijke chemische verbindingen. 

Met de nieuwe methode worden zo goed als alle PFAS in water vernietigd. Dat vertelde Jinyong Liu, een van de onderzoekers die de methode ontwikkelde, aan Science Daily. Het proces kan bovendien worden uitgevoerd bij kamertemperatuur en zonder dat er extra warmte of druk moet worden toegevoegd aan de reactie. De wetenschappers publiceerden er een studie over in vakblad Nature Water. 

Ook relevant voor Nederland

De techniek kan vooral handig zijn om verontreinigd grondwater te zuiveren. Dat is relevanter dan ooit, want de voorbije jaren blijkt dat veel locaties in de wereld vervuild zijn met PFAS. Ook in Nederland is dat het geval. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) krijgen Nederlanders te veel PFAS binnen via drinkwater en voedsel. 

PFAS zijn stoffen die in een groot aantal verschillende industrieën wordt gebruikt. Ze komen onder andere voor in brandblusapparaten, voedselverpakkingen, textiel en de landbouw. Wanneer ze in het milieu terechtkomen, kunnen ze zeer moeilijk worden opgeruimd. Bij mensen kunnen ze schade toebrengen aan het immuunsysteem en ze verhogen het risico op kanker.

Meer over wetenschap en meld je aan voor onze nieuwsbrief.