Datalek bij het UWV: 150.000 cv’s ingezien en mogelijk gedownload

©Unsplash

Datalek bij het UWV: 150.000 cv’s ingezien en mogelijk gedownload
12 mei om 14:00

De website voor werkzoekenden van het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) heeft te maken met een datalek. Er zijn 150.000 curriculum vitaes ingezien en potentieel ook gedownload. In een cv staat vaak persoonlijke informatie zoals adresgegevens, telefoonnummers en geboortedata. 

Het UWV weet hoe het lek waarschijnlijk is ontstaan en geeft aan dat het niet door een eigen medewerker komt. Het kijkt nog of het aangifte zal doen. Het incident vond plaats op 4 mei, meldt NOS. De CV’s zijn afkomstig van mensen die via werk.nl hun cv hebben geüpload om werk te zoeken. Erg vervelend, want je bent als werkzoekende verplicht om een aantal keer per maand te solliciteren en in de registratie hiervan is werk.nl erg belangrijk.

Datalek bij het UWV

Het UWV laat weten dat het zeer kwalijk is dat er waarschijnlijk voor oneigenlijk gebruik cv’s zijn ingezien en misschien zelfs gedownload. Het heeft passende maatregelen genomen, stelt het. Ook zou het mensen wiens CV nu op straat zijn komen te liggen informeren over de situatie. 

Het UWV heeft eerder te maken gehad met datalekken: in 2021 werd het door de Autoriteit Persoonsgegevens op de bon geslingerd en moest het 450.000 euro betalen omdat ook toen CV’s konden worden ingezien. Toen waren dat er echter 10 keer minder dat nu: 15.000 stuks. In 2019 waren het er echter bij een datalek 117.000. Opmerkelijk genoeg heeft dat lek ervoor gezorgd dat het huidige lek snel kon worden gevonden: het UWV heeft de inzage en het downloaden van CV’s hierdoor strenger in de gaten gehouden.

Meer lezen over privacy? Abonneer je op de Bright Nieuwsbrief.