©Google

Google gaat voor je zoeken met AI met deze grote update van de zoekmachine

Google gaat voor je zoeken met AI met deze grote update van de zoekmachine

14 mei om 19:14
Laatste update: 14 mei om 20:17

Google gaat AI gebruiken om het opzoeken van online informatie makkelijker te maken. Het AI-systeem van het bedrijf graaft door alle zoekresultaten heen om daarna een antwoord op je vraag uit te schrijven.

Dat maakte het bedrijf vanavond bekend op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Google I/O. Google gebruikt een nieuw AI-model voor Gemini, dat speciaal is toegespitst op Google Search. Deze kan meerdere sites aflezen om te zien wat het meest logische antwoord is op een simpele vraag.

De nieuwe AI-zoekoptie was al even in experimentele vorm beschikbaar, maar wordt vanaf vandaag voor alle Amerikaanse gebruikers uitgerold. Binnenkort zijn ook andere landen aan de beurt - al is nog onduidelijk hoe snel we er in Nederland gebruik van mogen maken.

Een AI-zoekmachine is niet nieuw. Op het moment zijn er meerdere apps die hetzelfde doen, zoals de browser-app Arc Search. Deze apps maken een kort artikel voor je dat antwoord geeft op je gestelde vraag.

Omstreden

Het gebruik van zulke AI-systemen is omstreden. Omdat de kunstmatige intelligentie de informatie voor je opzoekt en presenteert, klik je zelf niet door naar een website. De bron van je informatie kan dus geen geld meer verdienen door je bijvoorbeeld advertenties te laten zien.

The New York Times klaagde eerder nog AI-bedrijf OpenAI aan, omdat ze hun artikelen zonder toestemming hadden verwerkt en zo het auteursrecht zouden ondermijnen.

Google presenteerde vanavond meer grote plannen op AI-gebied. We zetten in dit artikel een aantal van de opvallende nieuwe AI-functies op een rij. 

Lees meer nieuws over Google en abonneer op onze nieuwsbrief.