Google onthult nieuwe AI: 'ChatGPT-killer' Gemini

© Google

Google onthult nieuwe AI: 'ChatGPT-killer' Gemini
6 december 2023 om 16:44

Techreus Google heeft zijn nieuwe AI-model genaamd 'Gemini' onthuld. Deze AI moet slim genoeg zijn om OpenAI’s grote concurrent GPT-4 uit het veld te slaan.

Google investeert al jaren in kunstmatige intelligentie, maar begon een verloren race te lopen. Concurrent OpenAI had met ChatGPT een uitermate efficiënte en succesvolle kunstmatige intelligentie gebouwd.

Omdat Google zo veilig en ethisch mogelijk een AI probeerde te bouwen, kon het bedrijf minder grote stappen dan de concurrentie zetten. Hun ChatGPT-concurrent Bard deed het de eerste maanden dan ook slecht, terwijl OpenAI met nieuwe innovaties kwam.

'In 30 van 32 gevallen beter dan GPT-4'

Alphabet-CEO Sundar Pichai denkt dat Gemini dit zal veranderen. Uit tests van het bedrijf blijkt dat Gemini in 30 van de 32 gevallen de opdracht beter uitvoert dan GPT-4, het nieuwste AI-model van OpenAI. "Soms is het verschil klein, maar soms is het ook groter."

Google brengt Gemini in allerlei soorten en maten uit. AI-platform Bard draait nu bijvoorbeeld op het krachtigere Gemini Pro, terwijl de Pixel 8-telefoon een offline versie genaamd Gemini Nano kan gebruiken. Het bedrijf biedt daarnaast Gemini Ultra aan datacenters en grote data-instanties voor geavanceerdere taken.

Alleen nog Engels

Op het moment werkt Gemini alleen nog in het Engels, maar andere talen moeten snel worden ondersteund. Op termijn zal de AI in al Googles producten worden geïntegreerd, waaronder webbrowser Chrome en de zoekmachine van het bedrijf.

Het is nu afwachten of Googles beweringen kloppen. En zo ja, of ze die genoemde voorsprong op OpenAI kunnen vasthouden. Volgens geruchten werkt dat bedrijf aan een revolutionair nieuw AI-model dat zo omstreden is, dat ruzie hierover achter het korte vertrek van CEO Sam Altman schuilde.