Deze verandering in China heeft ook gevolgen voor e-bikes in Nederland

© Unsplash

Deze verandering in China heeft ook gevolgen voor e-bikes in Nederland
14 mei om 21:09
Laatste update: 14 mei om 23:22

Later dit jaar worden China strengere regels voor de lithium-ion-batterijen van e-bikes van kracht. De nieuwe veiligheidsstandaard moet ervoor zorgen dat er minder batterijen van elektrische fietsen in brand vliegen. Maar op korte termijn kan in Europa juist het omgekeerde gebeuren.

China is wereldwijd de grootste producent van lithium-ionbatterijen, ook die in elektrische fietsen. Maar vooral de goedkope exemplaren uit het land hebben de kwalijke reputatie in brand te vliegen, hoewel dat nog altijd zeer zeldzaam is. De Chinese overheid wil daar nu verandering in brengen door nieuwe, strengere standaarden in te voeren voor batterijen bestemd voor onder meer e-bikes. 

Enkel in China

De nieuwe standaard wordt van kracht vanaf 1 november 2024. Na die datum mogen in China geen e-bikes meer verkocht worden met batterijen die niet voldoen aan de standaard. En daar schuilt (voor ons) het addertje onder het gras. De nieuwe standaard is enkel van kracht binnen China. 

Buiten het land mogen fabrikanten dus nog altijd batterijen van mindere kwaliteit verkopen. En na 1 november zullen ze er veel op voorraad hebben, omdat ze die niet meer in China zelf kwijt kunnen. De enige optie die nog rest, is om ze te exporteren.

Op lange termijn ook voor ons

Op korte termijn bestaat dus de kans dat er meer e-bikes van dubieuze kwaliteit naar het Westen komen. Op iets langere termijn gaat net het omgekeerde gebeuren. De kans dat fabrikanten enkel voor de export batterijen gaan produceren die niet voldoen aan de nieuwe standaard, is heel klein. Dat komt omdat de Chinese e-bikemarkt veruit de grootste in de wereld is. Zo’n grote markt negeren is niet logisch.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de meeste batterijproducenten in China er dus alles aan doen om zo snel mogelijk te voldoen aan de nieuwe standaard. En dat betekent dat ook e-bikes die we naar het Westen importeren uitgerust zullen zijn met kwalitatievere batterijen.

Volg meer nieuws over elektrische fietsen en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.