©VinFast

Deze ieniemienie elektrische SUV willen wij wel hebben, liefst voor 'n kleine prijs

Deze ieniemienie elektrische SUV willen wij wel hebben, liefst voor 'n kleine prijs

15 mei - 13:22 Laatste update: 13:33

Het aantal Vietnamese automakers is op een vuist te tellen. Maar VinFast maakt wel opvallende auto's, en nu is er meer bekend over de werkelijk piepkleine elektrische SUV van VinFast, de VF3.

Het cijfer 3 is populair om de kleinere elektrische auto's te onderscheiden. De Volvo EX30, de aanstaande Kia EV3, de Smart #3, de Volkswagen ID.3. Maar de ene 3 is de andere niet, bewijst de VF3 van VinFast, want die is pas écht klein. Het wagentje ziet eruit als het buitenechtelijke kind van een Land Cruiser en een Smart, en hij is slechts 3,19 meter lang, meldt AutoWeek. De site heeft meer informatie over het kleine autootje, waarvan de komst naar Nederland nog onzeker is.

De kleine Vietnamees biedt ondanks zijn kleine formaat plek aan vier inzittenden. Met zijn lengte is de VF3 zelfs korter dan de klassieke Fiat Panda, vroeger het kleinste koekblikje op de weg. De wielbasis van die ouderwetse Panda is met 2,16 meter wel ongeveer hetzelfde als die van de VF3, met een wielbasis van 2,08 meter. Lekker strak de bocht door dus, maar omdat dit een EV is, heb je zoals altijd wat meer binnenruimte.

Weinig voor weinig

Genoeg voor vier stoelen dus, en als je de achterste twee neerklapt dan krijg je een hele nette 550 liter laadruimte. Nog een overeenkomst met de Panda: een gering vermogen. De 44 pk en 110 Nm sterke elektromotor is bescheiden: zelfs veel kleine EV's leveren al snel meer dan 200 Nm koppel. Snel trek je dan ook niet op: 19,3 seconden van 0 naar 100 – dan doen de meeste EV's toch veel sneller.

Ook de accu is klein: met de 18,64 kWh zou je volgens de achterhaalde NEDC-meting 205 tot 210 kilometer bereik moeten kunnen halen, maar bij een WLTP-meting scoort 'ie geheid nog minder. En daar doe je waarschijnlijk wat langer over, want de VF3 rijdt liever niet met 100 kilometer per uur: dat houdt het wagentje maar 1 minuut vol.

Van de andere kant: de VinFast VF3 is wel verdraaid goedkoop, en kost in Vietnam omgerekend slechts 8.525 euro. Mocht het wagentje ooit naar Nederland komen, dan zou de prijs hier wel hoger liggen. Maar hoeveel hoger? De VF3 zou hier nog best weleens kunnen aanslaan, al was het maar als alternatief op de Biro waar je wél gewoon mee de snelweg op zou kunnen.

Meer elektrisch rijden en mis niets met onze Bright-app.