©Google

Ondanks AI blijft Google het ouderwetse zoeken mogelijk maken

Ondanks AI blijft Google het ouderwetse zoeken mogelijk maken

15 mei - 16:04

In de Verenigde Staten rolt vanaf vandaag het nieuwe Google Zoeken uit. Waarschijnlijk is het één van de meest ingrijpende veranderingen sinds de oprichting van Google. Toch blijft het mogelijk om alleen de blauwe linkjes te zien.

Tijdens Google I/O maakte Google bekend dat het het nieuwe zoeken lang genoeg had getest. Deze belangrijke update voor Google Zoeken wordt nu losgelaten in het wild. Eerst in de Verenigde Staten en laten naar andere landen en in andere talen.

De update maakt het mogelijk dat de zoekmachine jou een door AI gegenereerd antwoord geeft op je zoekopdracht. Dat is niet altijd het geval, Google zal deze AI antwoorden geven wanneer de zoekopdracht daarom vraagt. Doorgaans kun je een dergelijk antwoord verwachten wanneer je een vraag stelt zoals ‘Hoe bak ik appeltaart?’

Blauwe linkjes

Deze integratie van AI in de zoekmachine betekent het begin van het einde van de lange reeks aan blauwe vinkjes. Tot nu bestond een antwoord van Google namelijk altijd uit pagina’s lange rijen met blauwe linkjes naar websites die mogelijk het antwoord hadden. 

Zit je niet te wachten op verhalende antwoorden van Google, dan kun je altijd nog kiezen voor deze blauwe linkjes. Google zal namelijk een standaard-filter integreren aan de bovenzijde van de zoekmachine. In het rijtje met onder andere afbeeldingen en video’s zal een knop verschijnen die je een overzicht geeft van de websites die passen bij je zoekopdracht. 

Straks noemen we dat de ‘retro’ manier van zoeken. Het zal overigens de enige manier zijn om AI te vermijden in de zoekmachine. Er is geen ‘killswitch’.

Meer Google en mis niets met onze Bright-app.