Android zet grote stap voor mensen die hun handen niet kunnen gebruiken

©Google

Android zet grote stap voor mensen die hun handen niet kunnen gebruiken
15 mei om 18:40
Laatste update: 15 mei om 19:18

Toegankelijkheid is belangrijk op websites en smartphones. Niet iedereen kan zijn handen, ogen of stem gebruiken om een apparaat te bedienen. Project Gameface voegt gestures met het gezicht toe aan Android.

Niet iedereen kan een muis of zijn vingers gebruiken om een beeldscherm en virtueel toetsenbord te bedienen. Voor deze groep bestaan oplossing in de vorm van ‘joysticks’ die met de mond of het hoofd bediend moeten worden. Met Project Gameface ontwikkelt Google een systeem die beweging van het hoofd, ogen, wenkbrauwen en lippen omzet naar acties op het beeldscherm.

Dubbel knipperen

Met dit project worden acties op het beeldscherm gekoppeld aan acties van het gezicht. De camera aan de voorzijde volgt je ogen en zet deze om in een cursor op het scherm. Daarna kun je bepaalde acties doen door gebruik te maken van het gezicht

Bijvoorbeeld door naar links te kijken open je de notificaties op je smartphone, door je wenkbrauwen omhoog te doen selecteer je een actie op het scherm. 

In de app kun je zelf instellen welke gesture voor welke actie bedoeld is. Daarnaast kun je ook de ‘maat’ van de gesture aanpassen. Zoals hierboven te zien is, kun je instellen in hoeverre je de mond open doet om de actie te voltooien.

In totaal zijn er 52 gestures van het gezicht die worden ondersteund. Project Gameface is nog in ontwikkeling en ook open source. Daarmee kunnen andere ontwikkelaars de techniek gebruik binnen hun eigen applicaties.

Meer gaming en mis niets met onze Bright-app.