Blinde mensen kunnen met nieuwe technologie zonsverduistering horen en voelen

Blinde mensen kunnen met nieuwe technologie zonsverduistering horen en voelen

1 april om 16:45
Laatste update: 1 april om 16:46

Het Noord-Amerikaanse continent krijgt op 8 april te maken met een volledige zonsverduistering. Honderden speciale geluidskasten en tablets gaan verspreid worden over de VS, Canada en Mexico, zodat mensen met blindheid of een andere visuele beperking straks de eclips kunnen horen en voelen.

Het gaat om twee verschillende initiatieven die in de VS worden georganiseerd, volgens AP. Het doel is om mensen met een visuele beperking ook te laten genieten van de zonsverduistering.

De eerste nieuwe technologie is de LightSound Device, waarvan een prototype al bij een eclips in 2017 succesvol werd gebruikt. Het apparaat is ontworpen door astronomen Wanda Díaz-Merced en Allyson Bieryla.

Hoge fluittonen

De LightSound Device zet licht om in geluid: bij felle zon hoor je hoge fluittonen, die naar lagere klarinettonen overgaan zodra de maan langs de zon gaat. Bij volledige duisternis hoor je lage klikkende geluiden. 750 van de geluidskastjes worden over Canada, de VS en Mexico verspreid, met name op openbare plaatsen waar mensen samenkomen voor de eclips. In de video wordt de LightSound Device gedemonstreerd.

De Cadence tablet

Het tweede stukje nieuwe tech voor de zonsverduistering is de Cadence tablet, die ongeveer ter grootte van een smartphone is. Rijen puntjes op het scherm gaan op en neer en kunnen zo Braille nabootsen, of zelfs grafieken en games. Het bedrijf Tactile Engineering in Indiana, heeft de tablet zo ontworpen dat je op het scherm live de maan voor de zon kunt voelen verschuiven. De Cadence tablet komt ook openbaar beschikbaar tijdens zonsverduisteringevents.

Lees meer over toegankelijkheid en abonneer je op onze nieuwsbrief