©Scott Fitsimones

Deze slimme bril kost maar $20 en je kunt hem bestellen

Deze slimme bril kost maar $20 en je kunt hem bestellen

16 mei - 14:50

Hackathons zijn bijeenkomsten waarin in een bepaalde tijdsperiode (weekend) een product bedacht en gemaakt wordt. En zo'n evenement leverde een slimme bril van $20 op.

Een product bedenken en maken binnen 36 uur is knap en dat lukte een groep tijdens een hackathon in San Francisco . Zij bedachten niet zomaar iets,na anderhalve dag lag er een volledig functionele slimme bril met een kostprijs van $20 op tafel.

Niet duur qua geld

Het concept van een slimme bril spreekt ons aan. Met de komst van AI is de tijd rijp voor dergelijke gadgets. Google was 10 jaar geleden al bezig met dit concept maar Sergey Brin geeft toe dat zijn Google Glass zeker 10 jaar te vroeg was. Overigens lieten zijn collega's op hetzelfe moment tijdens Google I/O een glimps van een een nieuw prototype laten. Op dit moment is eigenlijk alleen de slimme zonnebril van Meta en RayBan een product dat lijkt op wat Google Glass ons ooit beloofde.

Hoe snel de ontwikkelingen gaan laten de hierboven genoemde hackers wel zien.In 36 uur maakten zij een slimme bril van bestaande materialen en beschikbare software. De omschrijving slimme bril is overigens niet helemaal correct. Wat ze gemaakt hebben is een kastje dat je aan een bril van jouw keuze kan bevestigen. 

Het kastje maakt elke paar seconden een foto en documenteert daarmee als het ware je leven. Deze foto’s worden ingeladen en worden doorzoekbaar gemaakt door AI. Zo kun je terugzien waar je je auto hebt geparkeerd, waar je je sleutels hebt neergelegd. Ook helpt het systeem je achter de naam van iemand die je ontmnoet hebt komen. In de demo doet de software dat aan de hand van een naamkaartje op een foto, maar gezichtsherkenning zal zo in te bouwen zijn. Volgens de makers is het mogelijk om ChatGPT of Google gemini te koppelen aan hun systeem.

Privacy..iemand? 

Dit is natuurlijk een heel mooi proof of concept. Het grote probleem bij dit product is duidelijk niet de techniek of de software, maar de interactie met de wereld. Hoewel het mij leuk lijkt om mijn hele leven te documenteren (slechte B-film), maar mijn omgeving zal niet blij zijn dat ze 46200 keer per dag de kans hebben om gefotografeerd te worden. Hier moet nog iets op bedacht worden!

Wanneer je dat zou willen kun je het prototype bestellen, al 1500 mensen gingen je voor. De software is beschikbaar voor een ieder die er mee aan de slag wil gaan. Ben jij zo iemand? Laat het ons even weten!

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.

Lees meer over: