©Unsplash

'Meta maakt kinderen verslaafd' EU doet onderzoek

'Meta maakt kinderen verslaafd' EU doet onderzoek

16 mei - 15:12

Volgens de EU maakt Meta met Facebook en Instagram gebruik van de onervarenheid van kinderen en jonge mensen. Daarom heeft het een onderzoek geopend waarbij deze strafbare feiten aan het licht moeten komen.

In Europa hebben we sinds kort de Digital Service Act (DSA). Deze wet heeft veel toepassingen en een daarvan is het beschermen van minderjarigen op het web en social media in het bijzonder. Vandaag heeft de EU bekend gemaakt dat ze (weer) een onderzoek starten naar Meta en haar producten Facebook en Instagram.

Verslavend

In het persbericht laat de EU weten zich op de volgende punten gaan richten.

Ten eerste gaat men checken of Meta zich houdt aan de verplichtingen die de DSA oplegt. Een van die verplichtingen is het analyseren van de interfaces van Facebook en Instagram. De EU vermoedt dat deze zo gebouwd zijn dat ze verslaving aan het medium in de hand werken. Vooral kinderen zouden blootstaan aan deze verslaving. Dit zou ingaan tegen het recht van een kind op een geestelijk gezonde omgeving.

De EU gaat ook kijken of de tools die Meta gebruikt op zijn platformen om de leeftijden van gebruikers te controleren wel afdoende zijn. Men heeft het vermoeden dat deze niet proportioneel en effectief zijn. Ook worden de maatregelen die Meta treft om de privacy van minderjarigen te waarborgen gecheckt.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.