© Google

Deze handige nieuwe functies komen naar Android

Deze handige nieuwe functies komen naar Android

16 mei - 20:58

Google heeft de tweede bèta van Android 15 uitgebracht en daar zitten weer nieuwe functies tussen. Zo worden de trillingen bij notificaties verbeterd en kun je een nieuwe privéruimte op je telefoon aanmaken. Maar er zijn nog meer vernieuwingen.

Hoewel de nieuwe trilfunctie van Android 15 misschien niet spannend klinkt, is het wel degelijk handig. Google heeft namelijk een oplossing voor als je smartphone op de bank ligt en je hem niet hoort trillen door de kussens. Of juist als je smartphone op de tafel ligt en het trillen veel te hard klinkt. Op de Pixel 7 Pro en 8 Pro kan je nu namelijk adaptieve vibratie aanzetten, waarmee je smartphone met behulp van sensors zoals de microfoon detecteert in welke omgeving hij ligt en zijn trilling daar op aanpast. Naar elke smartphones deze functie nog meer komt, is nog niet bekend.

Daarnaast wordt het met Android 15 mogelijk om verschillende trillingen voor inkomende meldingen te voelen, zodat je meteen weet of het een belangrijke notificatie is of niet. Het is nog niet precies bekend hoe je dit kunt instellen.

Privéruimte

Met de nieuwe privéruimte kan je een aparte ruimte op het thuisscherm maken waar je apps met gevoelige data bewaart. Hiervoor gebruikt je telefoon een gebruikersprofiel dat gescheiden is van je normale profiel. Dat betekent dat de apps in je privéruimte ook alleen actief zijn als jij ook in die privéruimte bent. Ook de bestanden die je hebt aangemaakt of gedownload blijven netjes in hun eigen stukje opslag op je telefoon.

Mooier het volume aanpassen

In deze bèta zitten nog een paar andere functies die het benoemen waard zijn. Zo komt er een mooier menu als je de volumeknop van je toestel gebruikt en vervolgens op de drie puntjes klikt die onder je volumebalk verschijnen, waarin je al je soorten geluiden, zoals je mediageluid, belvolume en alarmvolume aan kan passen.

Multitasken wordt beter

Ook kan je voortaan makkelijker multitasken als je een tablet hebt, want je kan de taakbalk vastzetten op je scherm en daarmee makkelijk tussen apps wisselen. Bovendien kan je twee apps naast elkaar openen en die combinatie opslaan op de taakbalk.

Scherm-in-schermmodus vloeiender

De scherm-in-schermmodus zal voortaan ook vloeiender werken en als je teruggaat naar het vorige scherm kan je in de nieuwe bèta met een swipe naar rechts alvast zien welk scherm er ook alweer voor je huidige scherm zat.

Bluetooth gaat vanzelf weer aan

Ten slotte zet Google voortaan je Bluetooth 's ochtends weer aan als je het de dag ervoor hebt uitgeschakeld. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat Google tegenwoordig een uitgebreid 'Vind mijn apparaat'-netwerk heeft om je apparaten terug te vinden, waarvoor Bluetooth nodig is.

Als de bèta beschikbaar is voor je smartphone kan je hem alvast installeren, maar let wel op dat bètaversies mogelijk onstabiel zijn. Google zegt te verwachten dat het platform pas in juni stabiel is.

Lees meer nieuws over Android en mis niets met onze nieuwsbrief.