Nostalgie: mediaspeler Winamp maakt een comeback

©Unsplash

Nostalgie: mediaspeler Winamp maakt een comeback
19 mei om 15:30

Winamp was in de jaren ‘90 een van de populairste manieren om muziek af te spelen. Vooral in de tijd dat mensen CD’s brandden en muziek downloaden was Winamp een bekende manier om de muziek af te spelen op je computer. Nu maakt de speler een comeback in de vorm van een open source-project.

Winamp was vooral beroemd omdat het allemaal verschillende skins kon gebruiken waarmee je het uiterlijk van het programma volledig kon aanpassen. Daarnaast had het allemaal schuifjes om de audio te regelen, waardoor mensen zich net een dj konden voelen. De mediaspeler werd door Nullsoft uitgegeven en was ontwikkeld door Justin Frenkel. Je kon er muziek en video’s mee afspelen, als het maar MP3-, WAV- of AAC+-bestanden waren. CD’s rippen was ook mogelijk met Winamp, al had je daar wel de Pro-versie voor nodig. 

Comeback van Winamp

De software werd gebruikt en doorontwikkeld van 1997 tot en met 2013, maar toen werd het stil. In 2019 werd er nog een nieuwe Winamp beloofd, maar dat is uiteindelijk nooit iets geworden. Zou het nu anders zijn? Het bedrijf achter Winamp heeft gezegd dat het zijn broncode openbaar wil maken, waarmee Winamp straks een open source-project wordt. Het zoekt naar mensen die mee willen denken over hoe Winamp straks weer op computers kan werken, maar ook op telefoons: het is de bedoeling dat er een mobiele app komt in juli. 


ZDNet schrijft dat het bedrijf Winamp zelf kiest wat er allemaal in de officiële versie van Winamp gaat. Het bedrijf laat weten: “Winamp zal zijn code voor de speler die wordt gebruikt op Windows openstellen, zodat de hele gemeenschap kan deelnemen aan de ontwikkeling ervan. Dit is een uitnodiging tot wereldwijde samenwerking, waarbij ontwikkelaars over de hele wereld hun expertise, ideeën en passie kunnen bijdragen om deze iconische software te helpen evolueren.“ 

Kortom, mogelijk luister je straks net als eind jaren 90 of begin 00’s wel weer naar muziek via een Winamp-speler. Je kunt in ieder geval nu vast gaan bedenken welke skin je straks dan zou willen opzoeken om te gebruiken. 

Blijf op de hoogte met onze nieuwe app.