©Unsplash

Europese AI-wet aangenomen, dit zijn de gevolgen

Europese AI-wet aangenomen, dit zijn de gevolgen

21 mei om 13:53
Laatste update: 21 mei om 16:56

De laatste partij heeft goedkeuring gegeven voor de nieuwe AI-verordening van de Europese Unie. Dat betekent dat de wet binnenkort ingaat.

De AI-verordening wordt door de Raad "baanbrekend" genoemd, want het is de eerste uitgebreide AI-wet ter wereld. Deels is de wet bedoeld om de rechten van mensen te beschermen. Denk aan een verbod op het schrapen van gezichtsfoto's voor gezichtsherkenningsdatabases, en een verbod op AI die emoties herkent op school of de werkvloer.

Ook generatieve kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT is onderdeel van de wet. De bedrijven die deze AI's maken moeten transparanter zijn. Dat betekent dat als je dingen genereerd met AI, er altijd bij moet staan dat het met AI is gemaakt.

Ook moeten de AI-modellen zo zijn gemaakt, dat er geen illegale inhoud gegenereerd kan worden. Tevens moeten de bedrijven een overzicht bieden van al het auteursrechtelijk beschermd materiaal dat is gebruikt om het model te trainen.

Nog twintig dagen

Het Europees Parlement keurde de AI Act al in maart al goed, naar nu de Europese Raad voor stemt kan de wetgeving echt ingaan. In de komende dagen zal de AI Act officieel worden ondertekend en gepubliceerd. Daarna duurt het nog twintig dagen tot de wet in werking treedt.

Lees meer over AI, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.