©Aqara

Dit slimme stopcontact schakelt op basis van wattage en past gewoon in de muur

Dit slimme stopcontact schakelt op basis van wattage en past gewoon in de muur

21 mei om 14:25
Laatste update: 21 mei om 14:26

Smart home-merk Aqara timmert aardig aan de weg. De nieuwste gadget is een slimme wandcontactdoos, die je dus gewoon in de muur kan bouwen. Werkt met de grootste smart home-platforms en meet zelfs je stroomverbruik.

Populaire slimme stopcontacten van merken als Hue of Eve zijn eigenlijk stekkers: je prikt ze in je stopcontact en daar steek je dan weer een apparaat in. Dat kun je dan schakelen, maar veel meer meestal niet. Wil je dat wel, dan heb je een slimme wandcontactdoos nodig, het daadwerkelijke stopcontact in de muur. Aqara heeft die nu eentje: de Wall Outlet H2.

De slimme wandcontactdoos is met 39,95 euro per stuk best betaalbaar, vergeleken met concurrerende producten. Bovendien is de ondersteuning dankzij Zigbee 3.0 vrij breed: Apple Home, Alexa, Google Home, Samsung SmartThings, Home Assistant en meer. Nadeel: zelf ondersteunt de Wall Outlet H2 niet de universele smart home standaard Matter, maar wel als je ook een hub van Aqara hebt, zoals de nieuwe M3 à 135 euro.

Wat kun je met zo'n slimme wandcontactdoos?

Ten eerste kun je domme apparaten slimmer maken. Lampen, koffiezetapparaten, elektrische verwarmingen: je kan ze automatisch laten aanspringen of uitspringen op basis van tijd, jouw locatie of een scène.

Nog leuker zijn echter de acties die je kan koppelen aan stroomverbruik. Zit je tv bijvoorbeeld in het slimme stopcontact en zet je de tv aan, dan kun je de lichten automatisch laten dimmen. Of je laat juist alle lichten doven en de verwarming uitzetten op moment dat je na een bepaald tijdstip je telefoon aan de lader in je slaapkamer legt. Je kan er zelfs een domme wasdroger slim mee maken, door een seintje in te stellen als 'ie klaar is en het vermogen door het stopcontact ineens inzakt.

De Aqara Wall Outlet H2 kan zichzelf automatisch uitschakelen op vooraf aangegeven punten tot een vermogen van 3840W. Ook kun je het stopcontact laten uitschakelen als het langer dan 30 minuten minder dan 0 tot 2W vraagt: handig om de levensduur van batterijen te sparen, bijvoorbeeld van je e-bike.

Past gewoon in de muur

De wandcontactoos van Aqara heeft een standaardformaat (16A Type F) en past zelfs in afdekramen van andere merken, zoals Schneider Merten System M. Dan past het stopcontact bij de rest van de knopen en stopcontacten in je huis, en kun je er dus ook twee naast elkaar plaatsen. Op de wandcontactdozen zelf zit ook een knop voor handmatig schakelen en een lampje, waarvan je zelf de kleur kan instellen: zie je meteen welke modus 'ie in staat.

En als laatste: je energieverbruik kun je ook terugzien in de Aqara Home-app. Zo zie je precies welk stopcontact op welk moment hoeveel energie verbruikt. Zo kun je je gewoonte aanpassen, of als je handig bent: alles instellen zodat de grootverbruikers in huis aan gaan wanneer de stroom het goedkoopst is, of de zon het hardst schijnt.

De Aqara Wall Outlet H2 kost dus 39,95 euro en is vanaf 30 mei verkrijgbaar.

Meer smart home en mis niets met onze Bright-app.