©Unsplash

Onderzoek: de laadpalen in Nederland zijn best ongelijk verdeeld, hier staan ze

Onderzoek: de laadpalen in Nederland zijn best ongelijk verdeeld, hier staan ze

22 mei om 17:50

Nederland is niet alleen dichtbevolkt wat betreft mensen maar ook wat betreft laadpalen. Dat is heel mooi, maar zijn die wel gelijk verdeeld over het land en hoe brengen de verschillende gemeentes ervan af? Dat kunnen we je vertellen want dat is onderzocht.

Waar kun je als berijder van een elektrische auto nu het beste wonen? Dat is in een gemeente waar veel laadpunten zijn. De website laadpaalwijs.nl heeft dit onderzocht en kwam tot de volgende ranglijst.

Dit is beste gemeente voor de elektrische auto

Voor de duidelijkheid, er is gekeken naar het aantal laadpunten en niet het aantal laadpalen. Een laadpaal kan meerdere laadpunten hebben. Tijdens het onderzoek werd gekeken naar de volgende vier punten:

-> Aantal openbare laadpunten per 10.000 inwoners
-> Aantal openbare snellaadpunten per 10.000 inwoners
-> Openbare laadpuntengroei in de afgelopen 4 jaar
-> Laadpuntendekking

Hieruit kwam het volgende resultaat.

In de overall lijst staat de gemeente Haarlemmermeer staat met stip op nummer 1 gevolgd door Dordtrecht, Zwolle en s’Hertogenbosch. De eerste grote stad is Breda op nummer 7, direct gevolgd door Rotterdam.

Minst aantrekkelijke gemeentes

Onderaan de lijst bengelen Leeuwarden en Emmen. Deze gemeentes hebben een slechte dekking en weinig oplaadpunten per 10.000 inwoners. Al is er goed nieuws voor Emmen want deze gemeente is nummer drie wanneer het gaat om de groei. In de afgelopen 4 jaar is het aantal laadpalen met ruim 278% toegenomen. Er is hoop voor Emmen, maar niet voor Leeuwarden. Deze gemeente staat ook onderaan wanneer het om de groei gaat. Ljouwert kin better!

Dekking

Naast het aantal laadpunten is de verspreiding daarvan ook erg belangrijk. Je kunt veel laadpalen hebben maar wanneer die allemaal in het centrum staan doe je het ook niet goed. 

In de bovenstaand grafiek zien we dat Amersfoort, Zoetermeer en Leiden het heel goed hebben gedaan. Daar zijn geen rasters (500 x 500 meter) zonder een laadpaal. Dat betekent dat je als bezitter van een elektrische auto altijd een laadpaal in de buurt hebt.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.