©Unicode

Nieuwe emoji aangekondigd, zoals 'doodmoe gezicht'

Nieuwe emoji aangekondigd, zoals 'doodmoe gezicht'

22 mei om 16:32
Laatste update: 22 mei om 16:32

Elk jaar verschijnen er nieuwe emoji en elk jaar zit er wel eentje tussen waarvan je denkt: hadden we die nog niet? En ook altijd wel eentje waarvan je denkt: waarom?

Het traject richting een nieuwe emoji is lang: je moet een aanvraag indienen, die moet gesteund worden door genoeg gegadigden en dan pas wordt hij in overweging genomen door het Unicode Consortium. Dat is de maatschappij die zorgt voor de standaardisering van letters, cijfers, tekens en dus ook emoji, zodat die er op alle apparaten hetzelfde uitzien.

Elk jaar weten een paar emoji-voorstellen zich door de bureaucratie te wurmen en je vraagt je elke keer weer af: waarom die wel, en andere niet? Dat is bij de nieuwste lichting niet anders. De logische keus: een gele smiley met een doodmoe gezicht, wallen onder de ogen. Inkoppertje, hoezo hadden we die nog niet? Iedereen voelt zich weleens zo.

De paarse spetter?

Dan twee neutrale keuzes: de vingerafdruk, de harp, de schep en een radijsje. Ja vooruit, kan van pas komen. Dan de vreemde keuzes: een lila/paarse spetter. Huh? De dorre boom is ook vreemd, maar je zal zien dat die dan weer aanslaat, misschien voor mensen met een dorre persoonlijkheid.

Hoe dan ook: de nieuwe emoji staan tot 2 juli nog officieel ter beoordeling online, en worden daarna vermoedelijk goedgekeurd – tenzij iemand groot bezwaar heeft op bijvoorbeeld de radijs of de paarse spetter. Daarna is het aan bedrijven als Apple, Google en Microsoft om hun eigen versie van de emoji te maken, dat duurt vaak een aantal maanden. We zijn nu al benieuwd wie de beste doodvermoeide emoji zal maken.

Meer emoji en mis niets met onze Bright-app.