Uitstoot van één vervuilende sector kan fors verminderd worden met nieuwe techniek

© Unsplash

Uitstoot van één vervuilende sector kan fors verminderd worden met nieuwe techniek
26 mei om 16:00

Onderzoekers zeggen dat ze erin geslaagd zijn om cement te recyclen zonder daarbij CO2 uit te stoten. Dat kan een groot verschil maken. De wereldwijde productie van cement is namelijk verantwoordelijk voor een uitstoot die groter is dan die van de luchtvaartindustrie.

Het maken van cement zorgt voor veel CO2-uitstoot, ongeveer 7,5% van alle menselijke uitstoot wereldwijd. Dit komt door het verbranden van kalksteen en fossiele brandstoffen tijdens het productieproces. Er zijn verschillende manieren geprobeerd om deze uitstoot te verminderen, maar ze hebben allemaal nadelen of werken nog niet goed genoeg.

Ingenieurs aan de Universiteit van Cambridge hebben in een studie, gepubliceerd in vakblad Nature, aangetoond dat het mogelijk is om cement te recyclen zonder uitstoot. Dat kan voor een lage prijs en op grote schaal, zeggen de onderzoekers aan Phys.org. Tot nu toe bestond er nog geen methode waarmee cement op grote schaal gerecycled kan worden zonder bijkomende uitstoot te genereren.

Techniek om staal te recyclen

De onderzoekers baseren zich op technieken die al gebruikt worden bij het recyclen van staal. Zij gebruiken oud cement bij het recyclen van staal, als vervanging voor een stof die daar nu bij wordt gebruikt. Na gebruik kan het ‘restafval’ hiervan worden ingezet om nieuw cement te maken van dezelfde kwaliteit als normaal cement.

Deze nieuwe manier kan goedkoper zijn en, als het wordt gedaan met elektriciteit die geen uitstoot veroorzaakt, gebruikt worden om cement te recyclen zonder CO2-uitstoot. De techniek helpt bovendien om de uitstoot bij het hergebruiken van staal te verminderen. In de toekomst zal er waarschijnlijk veel meer oud staal zijn om te recyclen, waardoor er genoeg restmateriaal is om op deze wijze cement te maken.

Meer wetenschap, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.