De Amerikaanse X-37B ©Boeing

Geheimzinnig Chinees ruimtevliegtuig brengt onbekend object in baan rond de aarde

Geheimzinnig Chinees ruimtevliegtuig brengt onbekend object in baan rond de aarde

27 mei om 17:04

Het Space Shuttle-achtige ruimtevliegtuig van China heeft tijdens zijn derde missie een onbekend object in een baan rond de aarde gebracht.

China troefde de VS eind vorig jaar af met de derde lancering van zijn herbruikbare ruimtevliegtuig. Inmiddels is het al ruim 165 dagen in een baan rond de aarde, en sindsdien stoot het voertuig allerlei signalen uit, en worden objecten losgelaten. Astronoom Jonathan McDowell van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics denkt meer te weten.

Onbekend object

"Een nieuw object (59884/2023-195G) is gecatalogiseerd in verhouding met het met het Chinese CSSHQ-ruimtevliegtuig", aldus McDowell. "Het lijkt rond 1900 UTC 24 mei te zijn uitgeworpen", schrijft de astronoom over het onbekende object. Het zou volgens de wetenschapper een satelliet, of 'een ander stuk hardware' kunnen zijn. Mogelijk wordt er al hardware afgestoten voordat de landing wordt ingezet, of wordt met het object geoefend voor bepaalde manoeuvres of het terughalen van satellieten.

"Dat gebeurde bij de eerste vlucht ook", schrijft McDowell over een dergelijke test. Het ruimtevliegtuig werd in 2020 voor het eerst getest, toen voor twee dagen. In 2022 steeg 'ie nogmaals op, en bleef het vaartuig 276 dagen in een baan om de aarde.

Gebaseerd op Amerikaans ontwerp

Het Chinese ruimtevliegtuig lijkt volgens experts op de Boeing X-37B die door de VS wordt ontwikkeld. Dat 'vliegtuig' lijkt op een miniatuur-Space Shuttle en heeft sinds 2010 al zes missies achter de rug. Tijdens zijn laatste missie, die in november 2022 ten einde kwam, verbleef het 908 dagen lang in een baan rond de aarde. Experts denken dat het ontwerp van het Chinese vliegtuig gebaseerd is op de X-37B.

Meer ruimtevaart en mis niets met onze Bright-app.