Huh, stopt Kia nou TV-software in je nieuwe auto?

Huh, stopt Kia nou TV-software in je nieuwe auto?

28 mei om 12:28

Tijdens de aankondiging van de Kia EV3 was er een opvallend verborgen detail: de infotainment gaat draaien op software van LG die je kent van je televisie.

Een aantal jaar geleden zette Tesla een nieuwe benchmark voor infotainment-software in auto’s. Hadden we eerder als absolute cutting edge-mogelijkheden een harde schijf voor je MP3’s, nu kon je streamen naar je auto. Tesla voegde een simkaart toe en liet je Netflix, Spotify, YouTube en andere streamingdiensten gebruiken in je auto. De logica leek meer op je smartphone, dan die van een traditioneel infotainment-systeem in een auto. Er is een app store en je kunt apps toevoegen aan je auto die je handig lijken.

Kort daarna kwamen CarPlay en Android Auto, waardoor je veel van dezelfde mogelijkheden als Tesla kreeg. Maar dan op een soort extra software laag boven op het infotainment systeem. Dat werkt prima, maar omdat het niet diep geïntegreerd is met je auto, weet je navigatie app niet hoeveel batterijlading je elektrische auto nog heeft. De afgelopen jaren buitelen de automakers over elkaar hen om Tesla in te halen. De op Google Automotive diensten gebaseerde systemen van bijvoorbeeld Polestar komen nog het dichtste in de buurt, maar voelen minder robuust aan dan wat Tesla levert.

Zo goed als Tesla?

Kia gaat de strijd aan met een door LG gemaakt systeem. Het Automotive Content Platform gebaseerd op webOS, dat we kennen van LG-televisies. Netflix en YouTube worden beschikbaar op dit systeem in de vorm van te installeren apps. Jouw favoriete streamingdiensten voeg je dus zelf toe. Vermoedelijk zal de integratie een soortgelijk niveau krijgen als het systeem in de Polestar en weet je Google Maps straks dus dat je bijna moet laden.

Het is nog niet duidelijk in hoeverre het LG-systeem geïntegreerd wordt met de belangrijkste functies van de auto: draait ook het scherm achter je stuur bijvoorbeeld op de software? Kia springt dus in ieder geval naar het Polestar niveau, maar of het Tesla haalt blijft nog afwachten.

Meer elektrisch rijden en mis niets met onze Bright-app.