©ustwo games

De vijf beste mobiele games zonder rotzooi: geen reclames of in-app-aankopen

De vijf beste mobiele games zonder rotzooi: geen reclames of in-app-aankopen

31 mei om 17:06
Laatste update: 31 mei om 17:11

Appwinkels staan tjokvol games, maar veel van de meest succesvolle games hebben vooral succes omdat ze zoveel geld opbrengen via reclame of in-app-aankopen. En dat speelt niet lekker, vinden wij. Deze games download of koop je één keer, en speel je daarna heerlijk ongestoord – en we hebben nog twee gouden tips voor je.

Er is best wat te zeggen voor reclames of in-app-aankopen hoor: games die er anders niet geweest zouden zijn, bestaan nu toch wel. Of games die anders duur zouden zijn geweest, kunnen nu gratis door iedereen geprobeerd worden. Fortnite is bijvoorbeeld niet voor niet zo'n groot succes, zowel onder gamers als voor ontwikkelaar Epic. Maar niet elke game wordt er beter van als de nieuwe levels en andere leuke dingen telkens achter een betaalknop staan. Soms wil je gewoon ouderwets spelen, van begin tot eind.

Stardew Valley

Eén van de beste games in het specifieke genre van gezellige boerderij-sims. Stardew Valley heeft de visuele charme van een ouderwetse game, maar heeft de veelzijdige aantrekkingskracht van een moderne titel.

Je krijgt een boerderij die je zelf moet bijhouden, en dat kun je zo gek maken als je zelf wil. Met de hand je gewassen en dieren bijhouden, of alles steeds groter maken met sproeiers enzo: je gaat echt denken als een kleine digitale boer. Weinig games van de afgelopen jaren kunnen je zo in hun greep krijgen als Stardew Valley: je zit overdag echt na te denken over je oogst.

Na éénmalig kopen, zijn er geen in-app-aankopen in Stardew Valley. En hoewel de game in 2016 al voor het eerst verscheen, krijgt 'ie nog steeds updates. De grote update 1.6 is voor mobiele gebruikers nog onderweg, en voegt onder meer hele nieuwe vormgevingen voor je boerderij toe.

Stardew Valley kost 5,99 euro voor iPhone en iPad en 4,89 euro voor Android. Voor Apple Arcade-abonnees is de gratis inbegrepen als Stardew Valley+.

Monument Valley 1 en 2

Nog steeds twee van de beste mobiele games, je zou eigenlijk willen dat er elke paar jaar een nieuwe van kwam. Elk level is vormgegeven als een prachtige optische illusie naar het voorbeeld van M.C. Escher. Trappen die zowel omhoog als opzij gaan, een schaduw die opeens een brug blijkt: elke puzzel is weer even knap gevonden en zo voel je jezelf ook bij het oplossen.

Bovendien ziet alles er prachtig uit, en wordt er zonder woorden ook nog eens een mooi verhaal verteld. Strikt genomen bevat de eerste game wel een in-app-aankoop voor acht extra levels, maar die hoef je niet te kopen om van de basisgame te genieten.

Monument Valley kost 3,99 voor iOS en 2,99 voor Android. Monument Valley 2 kost 3,99 voor iOS en 2,99 voor Android. Beide games zijn ook gratis inbegrepen voor Apple Arcade-abonnees, als Monument Valley+ en Monument Valley 2+.

Alto's Oddssey

Een heerlijk ontspannende soort van snowboard-game. Je glijdt langs prachtige bergen met daarachter vaak de mooiste zonsondergangen of sterrenhemels. Ondertussen verzamel je muntjes en probeer je opdrachten te vervullen door bijvoorbeeld bepaalde trucs te doen, of bepaalde voorwaarden te behalen.

Een game met precies genoeg uitdaging om je bezig te houden, maar ook zo kalm en zorgeloos dat je het makkelijk oppakt als je even een paar minuten tot rust wil komen. Wel is dit een lastige toevoeging aan deze lijst. Namelijk: voor iPhone en iPad ben je met één aankoop van 5,99 klaar en speel je de game zonder reclame of in-app-aankopen – en ook deze game heeft een Apple Arcade-versie die voor abonnees is inbegrepen. Op Android is 'ie gratis te downloaden, maar dan helaas wel met reclame en in-app-aankopen.

Vampire Survivors

Deze game bevat betaalde DLC maar de basisgame is helemaal gratis en daar heb je al een behoorlijke kluif aan. In deze game moet je het zo lang mogelijk volhouden temidden van een absoluut absurde hoeveelheid vijanden die je bestoken. Daar verdien je geld mee, daar koop je wapens of spreuken mee en de volgende ronde hou je het langer vol.

Dat is de hele game, zo simpel als maar kan. Je speelt het met één duim, het is ideaal voor op je telefoon. En juist die simpele insteek maakt het een lekker verslavende game. Je werkt de hele tijd toe naar een nieuw, haalbaar doel, om steeds weer een stapje verder te komen.

Vampire Survivors is er gratis voor iOS en gratis voor Android.

Mini Metro

Een game waarin je een groeiend metronetwerk van nieuwe stations moet voorzien. Steeds meer mensen gebruiken die stations, zodat je weer nieuwe stations moet bouwen. Eindstations, tussenstops of grote hubs: ze hebben allemaal voor- en nadelen.

De hele game is een verrassend rustgevende race tegen de klok, want je moet er de hele tijd voor zorgen dat de treinen zo goed mogelijk op tijd blijven lopen. De balans tussen overrompelend en uitdagend is hier precies goed – totdat 'ie niet meer goed is en je hele metro-kaartenhuis in elkaar valt. En dan begin je weer opnieuw.

Mini Metro is er voor 3,99 voor iOS en voor 1,19 voor Android.

Extra tip: check je abonnementen

Zoals je ziet staat een aantal van de bovengenoemde games ook in Apple Arcade. Die versie is voor abonnees altijd gratis, en helemaal zonder reclame en in-app-aankopen. Het aanbod van Apple Arcade is inmiddels behoorlijk groot, met zowel games die alleen op Apple Arcade te spelen zijn, als games die anders gewoon extra geld kosten of allerlei in-app-aankopen bevatten.

Gebruik je meerdere Apple-diensten zoals Apple Music en Apple TV? Dan zou het kunnen dat je goedkoper uit bent met een Apple One-abonnement, en dan krijg je Apple Arcade er bij wijze van spreken 'gratis' bij. Ruim 200 games, van klassieke mobiel tot gloednieuw en allemaal vakkundig gestipt van alle in-app-aankopen. Echt een verademing, zeker ook voor ouders die af willen van het gezeur om weer een in-app-aankoop.

Netflix-abonnees moeten ook opletten, want dat abonnement bevat ook veel inbegrepen games. Die download je gewoon gratis voor iOS en Android, maar zijn alleen speelbaar met een actief Netflix-abonnement. En ook dit aanbod is flink gegroeid, met bijvoorbeeld het prima Desta, van de makers van Monument Valley. Of Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge, ook inbegrepen bij Netflix. Klassieker Braid of indie-hit Hades. En zelfs GTA III, Vice City en San Andreas speel je gewoon via je Netflix-abonnement.

Genoeg keuze dus om lekker mobiel te gamen zonder gek te worden van de reclame en in-app-aankopen. En een laatste overweging: het succes van in-app-aankopen zit in het kleine bedrag, maar met een paar keer een euro zit je al op de prijs van de bovenstaande games. En reken je nog wat verder, dan ben je met bovengenoemde abonnementen misschien wel goedkoper uit, met een grotere keus aan games. Want het valt op: de meeste games in dit lijstje zijn wat ouder. Veel nieuwe, goeie games zitten tegenwoordig niet achter een in-app-aankoop, maar zitten in een abonnement.

Lees meer koopadvies bij Bright Stuff.