© Star Wars

Star Wars is waarschijnlijk meer uitgesproken met The Acolyte

Star Wars is waarschijnlijk meer uitgesproken met The Acolyte

1 juni om 20:00
Laatste update: 1 juni om 20:08

Vanaf aanstaande dinsdag is 4 juni is de nieuwe serie The Acolyte te zien op Disney+. Deze Star Wars-productie blijkt wat meer uitgesproken te zijn dan Star Wars ooit was. En misschien ook dan Star Wars ooit hoefde te zijn. 

Star Wars heeft het de afgelopen jaren te stellen gehad met een cultuuroorlog. Dat John Boyega werd gecast als zwarte Stormtrooper in The Force Awakens was voor sommigen een probleem. Hetzelfde geldt voor het ontslaan van Gina Carano uit The Mandalorian na haar nogal uitgesproken mening op social media over het gebruik van voornaamwoorden en vaccinaties. Zo heeft de franchise meer kritische vragen gekregen over keuzes die het maakte. Vragen die het niet per se met een harde stamp op grond beantwoordde, maar dat tij lijkt met The Acolyte te keren.

Representatief

Zo heeft Lucasfilm-directeur Kathleen Kennedy recent tegen New York Times gezegd: “Mijn overtuiging is dat verhalen representatief moeten zijn voor alle mensen. Dat is een makkelijke beslissing voor mij. Werken binnen deze gigantische franchises is, zeker nu met sociale media en de verwachtingen van mensen, angstaanjagend. Ik denk dat Leslye (Headland, de showrunner van The Acolyte, red.) ermee geworsteld heeft. Ik denk dat veel vrouwen die in Star Wars stappen er nog meer mee worstelen. Omdat de fanbase zo gedomineerd wordt door mannen, worden ze soms aangevallen op een heel persoonlijke manier.”

Het is opvallend, want Lucasfilm heeft hierin ook steken laten vallen, bijvoorbeeld bij Kelly Marie Tran die geïntimideerd werd toen ze Rose Tico speelde in The Last Jedi, maar ook Sharmeen Obaid-Chinoy kon wel wat meer hulp gebruiken toen zij online aan de schandpaal werd genageld toen ze tijdens een evenement zei dat het deel van haar proces als filmmaker is om mannen oncomfortabel te maken. Ze zei: “Het is alleen als je je ongemakkelijk voelt... als je moeilijke gesprekken moet voeren, dat je misschien naar jezelf in de spiegel kijkt en het spiegelbeeld niet leuk vindt.” Ze werd hierop hard aangepakt en LucasFilm zweeg. Dat pakte het gelukkig beter aan met Moses Ingram, die werd lastiggevallen om haar rol als Inquisitor Reva in Obi-Wan Kenobi. 

Star Wars The Acolyte

Headland, die de leiding heeft over de aankomende serie The Acolyte, is in ieder geval duidelijk: zij maakt korte metten met haat. ““Als fan weet ik hoe frustrerend sommige Star Wars verhalen in het verleden waren. Ik heb het zelf gevoeld. Ik sta achter mijn empathie voor Star Wars fans. Maar ik wil duidelijk zijn: iedereen die zich bezighoudt met onverdraagzaamheid, racisme of haatdragende taal... beschouw ik niet als een fan.”

LucasFilm zal het ongetwijfeld niet altijd goed kunnen aanpakken, maar naar aanleiding van deze statements lijkt het wel op dat deze serie mogelijk de randjes opzoekt. Randjes waar het eerder misschien niet durfde te gaan door alle online commentaren. We gaan zien of The Acolyte inderdaad wat gedurfder is: de serie is vanaf 4 juni op Disney+ te streamen.

Lees meer over Star Wars en volg onze nieuwsbrief.