AI-hype stuwt ASML naar tweede plek meest waardevolle bedrijven van Europa

©ASML

AI-hype stuwt ASML naar tweede plek meest waardevolle bedrijven van Europa
6 juni om 12:31

De groeiende vraag naar snelle chips, onder andere voor AI, is ook goed voor ASML. Het bedrijf maakt de belangrijkste chipmachines, en is nu luxebedrijf Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) voorbijgestreefd tot op één na meest waardevolle bedrijf van Europa.

De chipmakers hebben gouden dagen op de beurs. Zo werd Apple door Nvidia van de tweede plaats van 's werelds meest winstgevende bedrijven gestoten. En daar profiteert ook chipfabrikant TSMC van: het bedrijf maakt veel chips voor Nvidia en zag zijn aandelenprijs naar recordhoogte stijgen. En dan profiteert ook het Veldhovense ASML, dat met zijn chipmachines à 340 miljoen dollar per stuk weer een belangrijke leverancier is van onder andere TSMC.

Een aandeel ASML behaalde een recordwaarde van 963 euro, goed voor een marktwaarde van 383,4 miljard euro. En dat is meer dan de 381,3 miljard euro die LVMH waard is met het verkopen van onder andere luxe tassen en dranken. Alleen de Deense farmaceut Novo Nordisk is meer waard: 3,17 biljoen Deense kronen, een kleine 425 miljard euro.

Techreuzen ongekend waardevol

Hoewel de marktwaarde van ASML al fors is, bestaat de top vijf meest waardevolle bedrijven nu helemaal uit duizelingwekkende bedragen. Microsoft staat op één, met een waarde van 3,15 biljoen dollar: meer dan drieduizend miljard – 3.150.000.000.000 dollar.

Nvidia volgt met een waarde van 3,01 biljoen dollar, met vlak daarachter Apple, met een marktwaarde van 3,00 biljoen dollar. Google-moederbedrijf Alphabet is 2,17 biljoen dollar waard, en Amazon sluit de top 5 af met een waarde van 1,88 biljoen dollar. Meta moet het doen met een zevende plek, met een marktwaarde van 1,25 biljoen dollar moet Zuckerberg het oliebedrijf Saudi Aramco à 1,84 biljoen dollar voor zich dulden.

Wereldwijd scoort ASML overigens ook helemaal niet misselijk, want die waarde van 383,4 miljard euro is goed voor plaats 22 van meest waardevolle bedrijven ter wereld, boven bekende namen als Samsung en Coca Cola.

Meer ASML en mis niets met onze Bright-app.