©Catawiki

Veiling-site Catawiki brengt nu kopen-knop voor iedereen uit

Nederlandse veilingsite Catawiki komt met 'Nu kopen'-knop voor ongeduldige kopers

27 juni om 12:35

Online bieden op een object dat je graag wil hebben kan een scherpe deal opleveren, maar je kan ook met lege handen eindigen. Wie de biedingenstrijd op Catawiki wil overslaan, kan nu voortaan op de Nu Kopen-knop drukken.

Online veilingen zijn minder filmisch dan veilingen in het echt, waarbij mensen bordjes met nummers omhoog steken en het van 'eenmaal, andermaal' gaat. Maar online veilingen zijn minstens zo spannend, omdat er op het laatste moment nog iemand over jouw bod heen kan gaan. En dat gebeurt vaak: in 2023 liepen ruim 170.000 Nederlanders het object van hun dromen mis omdat er iemand anders een hoger bod uitbracht, zegt veilingsite Catawiki.

Daarom maakt Catawiki de optie 'Nu Kopen' vanaf vandaag voor iedereen beschikbaar. Verkopers kunnen ervoor kiezen om die optie beschikbaar te maken voor hun object, en bepalen dan een prijs waarvoor het object voor het einde van de veiling direct kan worden gekocht. Zulke objecten zijn gemarkeerd met een eigen label en ook kunnen ‘Nu Kopen’-filters worden gebruikt om objecten te vinden. Ook zijn er speciale ‘Nu Kopen’-collecties gelanceerd.

Verdwijnt 24 voor het einde

De 'Nu Kopen’-knop staat onder de biedingen en verdwijnt 24 uur voor het einde van de veiling waardoor kopers weer mee kunnen doen met bieden. De afgelopen maanden is de knop al beperkt getest op Catawiki, en uit die test bleek onder meer de knop de gemiddelde verkooptijd met 50 procent verkort, van 7 naar 3,5 dagen. Als voorbeeld noemt Catawiki een Rolex Explorer, die in minder dan een minuut (57 seconden) werd verkocht. Het duurste object dat tot nu toe via 'Nu Kopen' is gekocht, is een Hermès Kelly-tas voor 25.000 euro.

Tijdens de testfase werden al ruim 10.00 objecten ter waarden van meer dan 5 miljoen euro verkocht via 'Nu Kopen'. Nederlandse kopers waren goed voor 1 miljoen van die aankopen: blijkbaar willen wij de biedingenstrijd liever niet afwachten. Maar Catawiki merkt ook op dat de optie een grote groep nieuwe kopers aantrekt, die minder bekend zijn met veilingen. In het eerste kwartaal van 2024 zag Catawiki ook een toename van 20 procent nieuwe verkopers, aangetrokken door de mogelijkheid om sneller te verkopen.

Andere vernieuwingen

Ook nieuw op Catawiki: een nieuwe dagelijkse ontdekkingspagina wordt afgestemd op de interesses van kopers. Ook komt de veilingsite met gecureerde collecties 'met een inspirerende selectie van objecten', en kunnen gebruikers favoriete objecten, veilingen en verkopers voortaan beter volgen.

Een koop nu-knop is overigens niet nieuw: Catawiki-concurrent eBay heeft zo'n knop al jaren, en sommige objecten zijn daar niet eens meer op opbod te koop, maar alleen voor de prijs die de verkoper heeft bepaald.

Meer over webwinkels en mis niets met onze Bright-app.

Lees meer over:

Deel via