©Solos

Deze slimme bril kan objecten herkennen

Deze slimme bril kan objecten herkennen

29 juni om 11:00
Laatste update: 29 juni om 11:02

Uit eten maar geen idee welke groente je op je bord hebt? Met een nieuwe slimme bril die is voorzien van camera’s en ChatGPT hoef je het niet in je mond te steken om daar achter te komen. De bril herkent waar je naar kijkt.

Slimme brillen blijven komen. Wat Google tien jaar geleden niet lukte met Google Glass, dat hopen andere bedrijven wel voor elkaar te krijgen. Meta heeft met Ray-Ban een brillenlijn met camera’s, Snap heeft Spectacles en nu is er Solos AirGo Vision, dat van ChatGPT is voorzien. 

Solos: bril met GPT-4o

Zo kan deze bril je met GTP-4o precies vertellen waar jij naar kijkt. Ook is er een notificatie-ledje om te laten weten dat er oproepen of e-mails binnenkomen. Wil je liever geen GPT-4o gebruiken, dan kun je ook Google Gemini of Claude AI van Anthropic inzetten. Die gebruik je alleen met audio: de glazen van de bril zijn geen schermen. Het is dus een vrij eenvoudige bril, maar door de aanwezigheid van een slimme assistent moet je er wel veel mee kunnen regelen. Echter is het de vraag of Solos niet te laat is: de slimme bril van Ray-Ban en Meta kan het inmiddels ook allemaal.

Solos maakt al langer slimme brillen, maar voegde daar niet eerder camera’s aan toe. Het waren eerder brillen met alleen audio-ondersteuning. Wel heeft de camera-bril net als de eerdere brillen van het merk verwisselbare pootjes. Je zou hierbij zelfs zo ver kunnen gaan om de camera weg te doen, mocht je naar een feestje gaan waar filmen of het idee van een camerabril niet geaccepteerd is. Of als je juist wel wil filmen, maar de zon zich flink laat zien en je liever de zonnebrilglazen gebruikt.

Slimme bril

Deze bril kost waarschijnlijk meer dan 249 dollar (wat omgerekend in euro op ongeveer hetzelfde bedrag zal neerkomen). Nieuwe pootjes kosten 89 tot 129 dollar. De Meta Ray-Ban-bril kost momenteel 299 dollar, dus de kans is groot dat het daarbij in de buurt zit qua prijs. 

Lees meer nieuws over gadgets en download onze Bright-app.